Ács János színháza

|

Marat/Sade, Elveszett illúziók, A tavasz ébredése…

Ács János halálának hetedik évfordulójára elkészült az első könyv a meghatározó jelentőségű színházrendezőről. A magyar színháztörténet egyik élő legendája a Marat/Sade kaposvári előadása. Ács János rendezése olyan szintézist teremtett, amely nemcsak a magyar (és az egyetemes) színházművészet meghatározó irányzatait foglalta össze, hanem a ’80-as évek értelmiségi gondolkodásának progresszív irányait is. A Marat/Sade-ban szerencsésen összegződtek a kaposvári társulat törekvései és Ács János addigi pályájának újdonságai.

Ács János (1949-2015) Jászai Mari-díjas rendező Gazdag Gyula Elveszett illúziók című filmjében (1983), Udvaros Dorottya partnereként

A most elkészült könyv először tesz kísérletet arra, hogy bemutassa ennek a meghatározó jelentőségű színházrendezőnek a munkásságát. Sándor L. István munkája a kezdetektől a Marat/Sade-ig tekinti át Ács János pályáját. Bemutatja a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpadot – azt az amatőr színházi műhelyt, ahol Ács János szoros kapcsolatba került a színjátszással, s vezető színészként az első sikereit aratta. Az óriáscsecsemő egyik utolsó előadásán lépett először színpadra, majd főszerepeket játszott többek között az Örök Elektra, a Petőfi-rock és a Kőműves Kelemen előadásain. Rendezőként is a Szegedi Egyetemi Színpadon készítette az első előadását. A Szegedi Egyetemi Színpadról szóló fejezetek után a könyv sorra veszi azokat az előadásokat, amelyeket Ács János előbb főiskolásként, majd a kaposvári társulat tagjaként (illetve meghívott vendégként) készített, és amelyek azonnal a pályakezdő rendezőre irányították a szakma figyelmét.

A Szöveg és zene, az Esküvő, az Átváltozások, a Szentivánéji álom vagy a budapesti Játékszínben bemutatott Komédiások és a Józsefvárosi Színházban játszott A tavasz ébredése értékeit azonban kitakarja a Marat/Sade legendája. Mint ahogy ez azt is akadályozza, hogy magát a kaposvári Peter Weiss-bemutatót is művészi teljességében, gondolati összetettségében lássuk. Sándor L. István könyve a legendák mögé tekint, és a korukban elevenen ható, a színházi gondolkodást megváltoztató előadásokra, illetve a bennünk megmutatkozó alkotói és színészi teljesítményekre irányítja a figyelmet. Mert Ács János diadalmas pályakezdése aligha képzelhető el Eörsi István dramaturgi, Szegő György és Donáth Péter tervezői, Márta István zeneszerzői, Balkay Géza, Máté Gábor, Lukáts Andor, Jordán Tamás, Básti Juli, Csákányi Eszter, Rajhona Ádám, Bezerédi Zoltán és mások színészi teljesítménye nélkül.

A könyv előrendelhető kedvezményesen előrendelhető a Színházi könyvek webáruházban

https://szinhazikonyvek.hu/sandor-l-istvan-acs-janos-szinhaza

CÍMKÉK: