Ács János és a Szegedi Egyetemi Színpad

|

Sándor L. István: Ács János színháza

Könyvbemutató beszélgetés Árkosi Árpáddal és a társulat egykori tagjaival

Geréb Ágnes, Ács János, Árkosi Árpád         Kőműves Kelemen – Szegedi Egyetemi Színpad 1974, rendező: Paál István

Nemrég jelent meg Sándor L. István Ács János színháza című könyve, amely először tesz kísérletet arra, hogy bemutassa a legendás rendező munkásságát. Ács János a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színészeként kezdte pályáját. Az óriáscsecsemő egyik utolsó előadásán lépett először színpadra, majd főszerepeket játszott többek között az Örök Elektra, a Petőfi-rock és a Kőműves Kelemen előadásain. Rendezőként is a Szegedi Egyetemi Színpadon készítette az első előadását. Ezután lett a színművészeti főiskola rendező szakos hallgatója.

Sándor L. István könyve részletesen szól a szegedi évekről is. A kötet tárgyilagos pályaképének személyes hangú, szubjektív kiegészítését szolgálja a Stúdió „K”-ban tervezett beszélgetés, melyen a szerző Árkosi Árpáddal – Ács János egykori partnerével –, illetve a Szegedi Egyetemi Színpad több akkori tagjával beszélget.

Az Ács János színháza című könyv a Szegedi Egyetemi Színpadról szóló fejezetek után sorra veszi azokat az előadásokat, amelyeket Ács János előbb főiskolásként, majd a kaposvári társulat tagjaként (illetve meghívott vendégként) készített, és amelyek azonnal a pályakezdő rendezőre irányították a szakma figyelmét. A Szöveg és zene, az Esküvő, az Átváltozások, a Szentivánéji álom vagy a budapesti Játékszínben bemutatott Komédiások és a Józsefvárosi Színházban játszott A tavasz ébredése értékei a korszak fontos előadásai voltak.

Ács János munkásságát azonban nem ezek a produkciók tették színháztörténeti jelentőségűvé, hanem a kaposvári színházban bemutatott Marat/Sade. Ebben a rendező és alkotótársai olyan színházi szintézist teremtettek, amely azóta is egyedülálló a magyar színjátszásban. Ennek létrejöttében nagy szerepet játszottak azok a tapasztalatok, amelyet amatőr színként, majd rendezőként Ács János a Szegedi Egyetemi Színpadon szerzett. Erről is szó esik majd a társulatról és Ács Jánosról szóló beszélgetésen.

Időpont: 2023. január 29. 16 óra

Helyszíne: a Stúdió „K” Színház

(1092 Budapest, Ráday utca 32.)

CÍMKÉK: