A Zsámbéki Nyári Színház képes története

|

In memoriam Mátyás Irén

A zsámbéki színház történetét és 100 színházi fotót tartalmazó könyvet szeretnének kiadni a Mátyás Irén emlékét is ápoló szervezők.

1377229_867673303294655_4613754724144780255_n

Fotó: Zsámbéki Színházi Bázis

Zsámbék kiemelt rangú alternatív színházi központ és alkotóműhely, amelyhez színészek, rendezők, színházi emberek generációi kötődnek. A színházi események mellett képzőművészeti, audiovizuális és zenei rendezvények befogadó- és alkotóhelye.

Most egy 150 oldalas, a zsámbéki színház történetét és 100 színházi fotót tartalmazó könyvet szeretnének kiadni a Mátyás Irén emlékét is ápoló szervezők.

Bicskei Gábor (1937-1990) és Mátyás Irén (1953-2013), ez a két rendkívüli ember harminckét éve indította el a zsámbéki fesztiválsorozatot. Népművelőként kerültek Zsámbékra, és mertek nagyokat álmodni. Így következett be a Zsámbéki Nyári Színház profilbővítése: a ’90-es évek közepétől (sajnos már csak Mátyás Irén szervezésében) nemcsak vendégelőadásokat hívtak meg, hanem saját bemutatókat is tartottak.

Mátyás Irén 2013-ban bekövetkezett halála után a színház továbbra is feladatának tekinti a kortárs művészeti kifejezések sokszínűségének közkinccsé tételét, közvetítését, az innovatív kezdeményezések támogatását és a fiatal, tehetséges alkotók bemutatását.

A készülő könyv igazi hiánypótló munka: Ilovszky Béla fotóművész képei idézik fel a legszebb színházi pillanatokat. Sándor L. István kritikus a színház több mint három évtizedes történetét eleveníti fel, felhasználva a Mátyás Irénnel készített interjúkat és a színházról megjelent válogatott írásokat.

A Summa Artium által szervezett Mecénás Napon a kulturális projektek árverésén 330 000 Ft támogatást kaptak, azonban ez az összeg még nem elegendő ahhoz, hogy a kötet megjelenhessen. Ezért elindítottak egy gyűjtési kampányt az adjukossze.hu oldalon. Arra kérnek mindenkit, hogy megosztással, hozzájárulással támogassa a könyv megvalósítását.

CÍMKÉK: