A Proton Színház Látszatélete ismét hazatér

|

Európai turnésorozat után

A múlt évadot Athénban zárta, az újat pedig Bázelben indította a Mundruczó Kornél rendezte Látszatélet. A nézőket és a kritikusokat mindkét turnén lenyűgözte az előadás.

Láng Annamária         Fotók: Rév Marcell

Görögország legnagyobb és legrangosabb fesztiválján, a csaknem két hónapig tartó Athens Festivalon közel 5000 néző és olyan világsztárok fordulnak meg, mint például a Proton Színházzal egy napon fellépő Sting. A görög sajtóban több elismerő kritika is megjelent az előadásról:

„Az általam valaha látott előadások közül ez volt a leghatásosabb színházi megfogalmazása egy adott szituációnak. Nézőként soha nem tapasztaltam ennél érvényesebb ábrázolását az élet és az emlékezet lerombolásának. Érvényesebb tudósítást arról, hogy milyen az, amikor összetörik azokat az apró tárgyakat, amelyeket mindenki birtokolhat, kivéve a hajléktalanokat, a kisebbségeket és mindazokat, akiket faji hovatartozásuk miatt üldöznek. A fiatal magyar rendező eredeti módon és érzékenyen ragadja meg a mindennapi élet rasszizmusát, a diszkriminációt és a kilátástalan életet élők tapasztalatait.” Olga Sella, artplay.gr, 2018. június 22.

„Az előadás különlegesen kemény és provokatív, hogy ezzel is reflektáljon az európai kortárs valóságra. A társulat tagjainak remek alakítása meghatotta a közönséget, érzelmileg vonta be őket ebbe az összeomló világba.” Chara Kiousi, newsbeast.gr, 2018. június 25.

„A darab szerinti életkörülmények nélkülöznek mindenfajta értékrendet. A túlélés marad az egyetlen központi probléma és önmagában a vég is. Az elmúlt pár évtizedben a nyugati civilizáció kétségtelenül elvesztette a bizonyosságot.  Mundruczónak sikerült megragadnia ezt a veszélyes veszteséget a színvonalas esztétika és a kifejezetten meggyőző stílus révén.” Natali Minioti, iskra.gr, 2018. július 7.

 

„Bizonyos művészeknek jól megkülönböztethető és tűpontos a megközelítésük a valósághoz, amely együtt jár a kritikai érzékkel, a keménység és lágyság keverékével és a mély gondolkodással. Ha ezeknek a művészeknek sikerül átadniuk reflexióik egy részét a nézőknek, az egészen különleges élményt nyújt. A magyar rendező, Mundruczó Kornél ezen művészek egyike.” George Voudiklaris, artivist.gr, 2018. június 22.

A 2018/19-es évadot a Theaterfestival Baselen indította a Proton Színház, ahol 12 országból 18 produkció volt látható. Magyarországról a Kelemen Kristóf rendezte Magyar akác, valamint a Proton Színház Látszatélete kapott meghívást:

„Mundruczó egy erőteljes képi világú példázatot hoz létre egy olyan államról, ahol az erőszak uralkodik, és amely a kívülállókat egyfajta veszélyes hulladékként kezeli, akiket a racionalizálás során egyszerűen eltüntetnek.”

bz Bazel

„Mégis ki kinek az áldozata? Ez az a kérdés, ami Mundruczó Kornél Látszatélet című előadásában úgy toppan be a térbe, akár egy hívatlan vendég, akivel nem tud mit kezdeni az ember.” Basler Zeitung

Kozma Dáriusz

A Látszatélet ezt követő állomásai: Pilsen és Orléans. A francia városban már 70. alkalommal fog forogni Ágh Márton díszlete. Magyarországon legközelebb a már megszokott helyükön, a Trafóban lesz látható az előadás október 25-én, 26-án és 27-én. Ugyanitt tűzik majd műsorra a 2012-ben bemutatott, Zsótér Sándor főszereplésével készült Szégyen című előadásukat is november 27-én és 28-án.

CÍMKÉK: