A kényes egyensúly

|

A POSZT néhány közönségtalálkozójáról

Úgy tűnik, hogy tanultak a tavaly szerzett tapasztalatokból a fesztivál szervezői. Ezért például a szakmai beszélgetések, amelyeket újra Lévai Balázs moderál, a Zsolnay Kulturális Negyedből visszaköltöztek a belvárosba.  

Közönségtalálkozó a Színház téren         Fotók: Hegyi Júlia Lily

A szakmai eszmecserék szigorúbb keretek között zajlanak, néhol ugyan kicsúszik az irányítás Lévai kezéből, ám általában sikerül elérnie a moderátornak, hogy a színpadon látottak kerüljenek a diskurzus középpontjába.

A közönségtalálkozóknak egészen más a célja. A Pécsi Országos Színházi Találkozón az idősebbek közül is főleg a hölgyek látogatták a kötetlen programokat. A Barna Zsuzsa és Mohácsi Szilvia által vezetett 45 perces beszélgetések nemcsak a színházról szóltak, hanem megpróbáltak a vendég civil egyéniségéből is felvillantani érdekességeket, amelyek talán árnyalhatják a művészekről kialakult képünket.

Udvaros Dorottya és Vörös Róbert dramaturg, rendező a fesztiválprogramban nagy sikerrel szerepelt Őszi szonáta című előadással kapcsolatban arról mesélt, hogy mennyire fontos a feltétlen bizalom a próbafolyamat hetei alatt, hiszen e nélkül elképzelhetetlen a majdani érvényes produkció. Az Ingmar Bergman forgatókönyvéből készült előadás esetében ez megvolt. Udvaros nagy szerelme egy orosz belgyógyász, aki fizikailag már több mint száz éve nincs közöttünk, mégis folyamatosan velünk van. Hát persze, hogy Anton Pavlovics Csehovról van szó, akinek a Cseresznyéskert című darabjában láthatjuk majd a színésznőt a következő évadban a Nemzeti Színházban. A rendező Silviu Purcarete.

Hámori Gabriella

Hámori Gabriella a társulat fontosságát hangsúlyozta, hiszen ahogy egy család életében is akadnak hét szűk esztendők, úgy a színház esetében is lehet ilyen, de mindent összevetve kell a színésznek az akol melege. Számára pontosan ilyen az Örkény István Színház, ahol nagyon jó tagnak lenni, és ahova szívmelengető érzés visszatérni. Izgalmas dolgokat tudtunk meg az Amerikában és Németországban töltött időszakról, ahol a színésznő orosz gengszterlányt alakított egy sorozatban. Hámori legközelebbi bemutatója Gyarmati Fanni naplói után újabb egyszemélyes előadás lesz. A premier szeptemberben esedékes: Seres Tamás rendezővel ezúttal Károlyi Mihályné Andrássy Katinka naplóját állítják színpadra.

A Bánfalvi Eszter Kvartettet (BEKVART) Kaposvárott végzett színészek alakították. Lovas Rozi, Sodró Eliza, Tolnai Hella, Formán Bálint, Horváth Szabolcs, Lábodi Ádám, Kárpáti Pál, Szabó Sipos Ágoston, Fehér Balázs Benő és Keresztény Tamás alkotja a bandát. A BEKVART életében most a debütálásé a főszerep, hiszen az első lemezükre és a bemutatkozó videoklipjükre készülnek gőzerővel. Dalszövegeiket nagyrészt Formán Bálint jegyzi, de a zeneszerzés közös feladatuk. A nyáron például az Ördögkatlan Fesztiválon lesznek láthatók és hallhatók. Azt állítják, hogy csajozós rockban nyomulnak, de valójában jófajta punkrockot játszanak. Nagyszerű hangulatot teremtenek, amelyet a jelen sorok írója tanúsíthat, hiszen a Sétatéren koncerteztek a beszélgetés estéjén.

BEKVART

Kálmán Imre kevéssé ismert, A chicagói hercegnő című jazzoperettjében fellépő Szulák Andrea a jó hangulatú beszélgetésen a pletykalapok munkatársaiként dolgozó újságírók felelősségét firtatta. A kereskedelmi tévéknél töltött tapasztalatairól szólva hangsúlyozta, hogy az ismertség kétélű fegyver és ezért olykor veszélyes dolog. Végezetül megható emlékét elevenítette fel. A Hello, Dolly! című musical premierjét még megélte az egykor énekesnői pályára készülő édesanyja, aki könnyedén átjutva a biztonsági emberek gyűrűjén gratulált a tapsrend közepette lányának.

Kováts Adél a Radnóti Színház évadáról szólva elmondta, hogy két fiatal rendező: ifj. Vidnyánszky Attila és Fehér Balázs Benő egy-egy munkája határozta meg az elmúlt évadot. Bár az igazgatónő nem szereti ezt a megfogalmazást, de elismerte, hogy mind az Iván, a rettenet, mind pedig A játékos megosztotta a publikumot. Nem így az Alföldi Róbert rendezésében a POSZT-on is látható Futótűz, amelynek egyértelmű a közönség- és a szakmai sikere. Kováts Adél leszögezte, hogy a formálódó társulat új és bátrabb műsorrendje más közönséget is jelent, de az eddigi visszajelzések reménykedésre adnak okot a teátrum jövőjét illetően.

Mohácsi Szilvia, Kováts Adél

A közönségtalálkozó kapocs lehet a művész és a nem annyira beavatott néző között.  A publikum mindig többet akar tudni annál, mint ami a szerepekből kiderül, míg a színész nem feltétlenül vágyik arra, hogy levesse a maszkját. A kényes egyensúly megteremtése a Színház téren felállított Pódiumszínpadon, a Művészetek és Irodalom Házában, valamint egy hangulatos romkocsmában, a Cooltour Caféban tartott beszélgetéseken sikerült, mert a kérdezők jó érzékkel tartózkodtak a bulvársajtóra jellemző intimitásoktól, de azért közelebb sikerült hozniuk az érdeklődőkhöz a meghívottak személyiségét is.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

CÍMKÉK: