A MOST FESZT díjai

|

A KEZDHETEK FOLYTATÓDNI – PETRI-EST és a csíkszeredai A PÁRNAEMBER a legjobbak

A MOST FESZT 2018 öt napja alatt négy monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót láthatott a fesztiválközönség.

A monodrámákat (a fesztiválszereplés sorrendjében) Pál András (Petri György: Kezdhetek folytatódni – Petri-est, az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház közös előadása, csellista: Rozs Tamás, Rendező: Valcz Péter), Nagy Dániel Viktor (Leszámolás velemEdouard Louis Leszámolás Eddyvel című regénye alapján Dr Pataki Pál fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta Zöldi Gergely és Rába Roland, az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció közös előadása, rendező: Rába Roland), Pálya Pompónia (TúlóraLisa Langseth A karmester szeretője című műve alapján átdolgozta Bodor Panna és Vadász Krisztina (Teplán Ágnes fordításának felhasználásával), az Ódry Színpad előadása, rendező: Vadász Krisztina) és Jankovics Anna (A legnagyobb tilos!Kiss Ottó, Ranschburg Jenő, Szabó T. Anna, Lackfi János, Kollár Árpád, Turbuly Lilla, N. Tóth Anikó, Babiczky Tibor, Weöres Sándor, Kukorelly Endre, Ágai Ágnes, Siv Wiederberger és Halász Judit műveiből szerkesztette: Jankovics Anna, a Szolnoki Szigligeti Színház előadása, rendező: Jankovics Anna) játszották.

A stúdiószínházi előadások sorát A név: Carmen című szerelmi ballada nyitotta (Prosper Mérimée nyomán színpadi változat Sediánszky Nóra, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása, Rendező: Sediánszky Nóra), majd a Csak egy szóval mondd című dráma következett (Elvira Lindo azonos című regénye nyomán a színpadi adaptációt írta Gyarmati Kata, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, Rendező: Edvin Liverić m.v.). A fesztivál harmadik napján Háy János A halottember című színházi balladáját láthatta a közönség (Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása, rendező: Bérczes László). A stúdiószínházi előadások sorát Martin McDonagh A párnaember című pszichothrillere (csíkszeredai Csíki Játékszín, rendező: Csiki Zsolt) és Fábián Péter-Benkó Bence Elza, vagy a világ vége című darabja zárta (a Miskolci Nemzeti Színház előadása, Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence).

ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS – Térteremtők II.

A MOST FESZT 2018-on az ITT ÉS MOST alprogramsorozat részeként TÉRTEREMTŐK II. – VÁLOGATÁS AZ 1990-ES ÉVEK SZÍNHÁZI DÍSZLETEIBŐL címmel nyílt tárlat a színpadi látvány olyan meghatározó alkotóinak munkáiból, mint Antal Csaba, Baráth Ferenc, Götz Béla, Horesnyi Balázs, Horgas Péter, Kentaur, Khell Zsolt, Makovecz Imre, Pauer Gyula és Vogel Eric. A kiállítás a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, és a Jászai Mari Színház rendezésében jött létre. A tárlat anyagát Turnai Tímea színháztörténész, szakíró válogatta és állította össze.

ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ, KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethettek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel.

A MOST FESZT 2018 díjazottjai

A szakmai zsűri díjai

A MOST FESZT 2018 versenyelőadásait szakmai zsűri díjazta. A fesztivál szakmai zsűrije: Császár Angela (Magyar Művészeti Akadémia), Galgóczy Judit (Magyar Színházi Társaság), Szilágyi Tibor (Magyar Teátrumi Társaság) és Kovács Natália (Színházi Kritikusok Céhe).

Szakmai zsűri: Galgóczy Judit, Kovács Natália, Szilágyi Tibor, Császár Angela         Fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

A legjobb monodráma

Petri György: KEZDHETEK FOLYTATÓDNI – PETRI-EST

Játssza: Pál András.

Csellista: Rozs Tamás. Rendező: Valcz Péter. Az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház közös előadása

Rozs Tamás, Pál András

A legjobb stúdiószínházi előadás

Martin McDonagh: A PÁRNAEMBER

Rendező: Csiki Zsolt. A csíkszeredai Csíki Játékszín előadása

A párnaember         Csíki Játékszín, Csíkszereda

A legjobb alakítás különdíja

Mészáros Sára – Háy János: A HALOTTEMBER című színházi balladájában nyújtott alakításáért. Rendező: Bérczes László

Az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása

A Magyar Művészeti Akadémia különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért

Háy János: A HALOTTEMBER

Rendező: Bérczes László.  Az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása

A halottember stábja          Fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

A közönségzsűri díját a

LESZÁMOLÁS VELEM című monodráma kapta

(Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel című regénye alapján Dr. Pataki Pál fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta Zöldi Gergely és Rába Roland, szereplő: Nagy Dániel Viktor, rendező: Rába Roland, az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció közös előadása).

mostfeszt.hu

CÍMKÉK: