A lány, aki hozott lélekből dolgozott

|

Háy János új drámája a Szkénében

A lány, aki hozott lélekből dolgozott című színpadi műben egy fiatal rendőr faggat egy pszichológust, azt „nyomozva”, hogy a lánnyal vagy bárkivel lefolytatott kezelés segít-e, segíthet-e abban, hogy az ember elkerülje saját sorsát. Egyáltalán: van-e felelősségünk a másik ember életéért?

Mucsi Zoltán         Fotó: Mészáros Csaba

A Nézőművészeti Kft., a Szkéné Színház és az Ördögkatlan Produkció közös előadása

Ősbemutató: 2018. szeptember 12-13. 19h, Szkéné Színház

további előadások: szeptember 24. és október 18.

Hozott lélek című, 2015-ben megjelent kötetéből Háy János azonos címmel írta színpadra A lány, aki hozott lélekből dolgozott című novellát, amelyből most ősbemutató készül.

„Háy János novelláskötete erős gesztus: olyan erős, hogy a novellákat egymás után olvasva pihenőket kell tartani, ne feküdje meg gyomrunkat a reménytelenség.” – írja Z. Kovács Zoltán revizoronline.hu-n kötetkritikájában.

Háy János         Fotó: Szabó J. Judit

Egy nő története. Egy nő lányának a története. Egy nő anyjának a története. Egy nő apjának a története. Egy kapcsolat története. Egy másik kapcsolat története. Ha mindkét oldalról elveszünk mindent, akkor marad az X, az ismeretlen. Háy János az illúziókat veszi el, és amit cserébe ad, az az igazság.

Hogy ez tetszik-e, avagy sem: az = X.

A bemutató kapcsán Jónás Ágnes készített interjút Mucsi Zoltánnal a kortársonline.hu-n:

„– Ezúttal több szereplő bőrébe is belebújsz.
– Igen, a főszereplő Nő pszichológusát alakítom, de én játszom a férjét, a szeretőt is, és időnként egy plasztikai sebész bőrébe is belebújok. A karakterek mellett nagyon izgalmas az, ahogyan Háy szereplői ide-oda ugrálnak az időben: a néző tanúja lehet a nő és a pszichológus beszélgetésének, majd hirtelen visszaugrunk a nő múltjába, ahol feleségként látjuk őt viszont, és a férjével való kapcsolatát mutatjuk meg – tehát olyan az egész, mintha a pszichológus fogadóórája közben elevenednének meg a már megtörtént események.”

Részlet a darabból:

Pszichológus: Elhiszi, hogy szeret, minden hazugságban az a lényeg, hogy aki hazudik, elhiszi, hogy az az igazság, amit hazudik.

Nyomozó: De mért ne az volna az igazság?

Pszichológus: Mert nincs olyan, hogy igazság. Csak hazugságok vannak, amelyek hol hitelesen, hol hiteltelenül próbálnak igazságok lenni.

Nyomozó: Hogy tudja így gondozni az érzelmeket, ha nem hisz bennük?

Pszichológus: Csak így lehet, ha hinnék benne, nem tudnék segíteni. Csak az tud segíteni, aki átlát a hazugságok hálózatán.

Nyomozó: Akkor mi valójában hasonló dolgot csinálunk?

Pszichológus: Ezt hogy érti?

Nyomozó: Én is a hazugságok hálózatán akarok átlátni.

Pszichológus: Azért van némi különbség.

Nyomozó: Mi?

Pszichológus: Hogy amikor maga átlát, annak börtön a vége, amikor én, akkor csak egy marék antidepresszáns.

Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott (a teljes novella) »»

Nézőművészeti Kft.

A Nézőművészeti Kft-nek (tagjai: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián és Gyulay Eszter) a Szkénében, a Szkénével koprodukcióbanA gondnok, a Bivaly-szuflé, A zsidó, a Don Quijote, az EztRád és a Leonce és Léna után – ez lesz a 7. bemutatója, amely immáron a harmadik Háy-előadás a budai színház repertoárján. A társulat jelenleg több helyszínen játszik, és gyakorta fellép az ország különböző fesztiváljain és színházaiban, osztálytermi előadásaikkal pedig rendszeres vendége nem csak a budapesti, de a vidéki iskoláknak is.

Szabó Máté rendezőnek – aki jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője – ez már a 4. munkája a társulattal (Havanna, A gondnok, A zsidó).

*****

Pszichológus (az apa, az építkezési vállalkozó és a plasztikai sebész szerepében is): Mucsi Zoltán

Nyomozó: Kovács Krisztián

(az anya szerepében is): Moldvai Kiss Andrea

Díszlet- és jelmeztervező: Ondraschek Péter

A tervező asszisztense: Bessenyei Bettina

Dramaturg: Gyulay Eszter

Fény: Mervel Miklós

Hang: Molnár Péter

Asszisztens: Fábián Ilona

Rendező: Szabó Máté 

A lány, aki hozott lélekből dolgozott

CÍMKÉK: