Pofon

|

A KVTársulat és a Trafó bemutatója

Októberben újabb ősbemutatóval jön a KVtársulat a Trafóban. A családon belüli erőszakról szóló darabot Kovács D. Dániel rendezi, a szövegkönyvet a társulat improvizációinak felhasználásával Zsigó Anna írta.

Az etűdös szerkezetű darab a családon belüli erőszakra adható intézményi válaszokat vizsgálja. „A magyar nők átlagosan 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak. Ekkor 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak.” (nokjoga.hu)

Az erőszak áldozatai – ha egyáltalán lehetőségük van segítséget kérni – kafkai útvesztőbe kerülnek. Ki fog nekik hinni a vak komondorok országában? Az előadás egyaránt szól a bántalmazott nők kiútjáról és a segítő háló lehetőségeiről és korlátairól.

A családon belüli erőszakot elszenvedő áldozatok flippergolyóként pattannak egyik intézménytől, segítő hálózattól, jogvédő szervezettől a másikig, és könnyen esnek vissza kilátástalan helyzetükbe. Ennek oka az intézményrendszerek eszközeinek korlátozottsága mellett az áldozatok fenyegetettsége. A különböző élethelyzetek fragmentumként villannak fel, kerülnek zsákutcába, majd újabb és újabb töredékek követik őket. Zsákutca. Labirintus. Flippergolyó. És mégis bele kell vágni és elindulni az útvesztőben, még ha happy end helyett legfeljebb csak egy másik, elviselhetőbb lét formálódik.

A POFON sajátos humorát a bürokratikus útvesztő képtelenségei adják. Az áldozattal szabad, sőt, kell is együtt nevetni. Az alkotás a próbafolyamat során, az alkotók közös gondolkodása mentén folyamatosan formálódott. A POFON születését alapos kutatómunka, interjúk sora előzte meg. Köszönet az együttműködésért az ORFK és a BRFK munkatársainak.

Közreműködők: Domokos Zsolt, Háda Fruzsina, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Író-dramaturg: Zsigó Anna
Látvány: Horváth Jenny
Zene: Csizmás András

Rendező: Kovács D. Dániel
Bemutató: október 14., 20 óra
Helyszín: Trafó, Klub

CÍMKÉK: