A kortárs magyar dráma helyzete

|

Jó kérdés – Katona József Színház, január 22.

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés sorozatának következő alkalmával a kortárs magyar dráma helyzetéről beszélgetünk Hargitai Ivánnal, Pass Andreával és Závada Péterrel.

Hargitai Iván, Pass Andrea és Závada Péter

A Jó kérdés beszélgetéssorozatban az eddigi öt évad alatt több szempontból vizsgáltuk a színpadi szövegeket. Szó esett arról, hogy szólhat-e egy klasszikus mű a kortársi valóságról, mire van joga a fordítónak, a dramaturgnak, a rendezőnek, hol a szerzőség határa, meddig adaptáció, és honnan eredeti egy színpadi szöveg. Azt is megvizsgáltuk, hogyan beszéli ki az elmúlt száz év történelmi traumáit a magyar színház, és milyen céllal teszi ezt, melyek a hangsúlyos témák, mitől több a múltfeldolgozás a múltábrázolásnál, hogyan lesz az egyéni történetek feldolgozásából közösségi-társadalmi múltfeldolgozás, és mi jellemzi a múltfeldolgozó előadásokat, vannak-e alapdilemmák, és vannak-e alapkonszenzusok. A beszélgetések a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján, egy dedikált lejátszási listán  visszanézhetők.

A sorozat következő alkalmával, január 22-én 17 órai kezdettel a Katona József Színházban Seres Gerda újságíró Hargitai Iván rendezővel, Pass Andrea író-rendezővel és Závada Péter író, költő, fordító dramaturggal együtt keresik arra a választ, hogyan fogadja a kortárs magyar drámát a kortárs magyar színház. Más a kortárs magyar dráma helye van a kőszínházban és a független szcénában? Vannak-e kortárs magyar sikerdrámák? Várják-e a nézők a kortárs magyar írók új drámáit? És a rendezők, igazgatók?

Az ingyenes beszélgetés helyszíne a Katona József Színház előcsarnoka. Az esemény a Kultúra.hu, a Magyar Színházi Társaság és a Jó kérdés Facebook-oldalain élőben követhető, a későbbiekben a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhető.

Az aktuális járványügyi előírások figyelembevételével rendezett beszélgetéssorozat az NKA támogatásával valósul meg.

CÍMKÉK: