A Katona alapítóinak öröksége

|

A színházcsinálás mai esélyei

Könyvbemutató beszélgetés a Katonában

Most ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját a Katona József Színház. Az évfordulóra jelent meg Sándor L. István könyve, amely a társulat indulásáról és első előadásairól szól. (A kötet a néhány éve megjelent A Katona és kora című könyv folytatása. Az első kötet a színház születésének társadalmi környezetét mutatta be, a most megjelent második kötet azt a színházi közeget vizsgálja, amelyből kiemelkedett a kivételes színházi alkotóközösség.)

A könyv bemutatójára a Katona József Színházban kerül sor 2022. november 5-én szombat délután négy órakor. A negyvenéves színház története kapcsán mai negyven év alatti színházi alkotókkal beszélget a kötet szerzője. Olyan fiatalokkal, akik hasonló életkorban és talán hasonló helyzetben vannak, mint egykor a Katona alapítói. A beszélgetés abból indul ki, hogy jelent-e a fiatalok számára valamit a Katona öröksége, milyen lehetőségeit látják a társulatalapításnak, egyáltalán a színházcsinálásnak.

A beszélgetés résztvevői Fábián Péter színész, rendező (a k2 színház egyik volt vezetője), Kovács D. Dániel színházrendező (aki Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában szerzett diplomát, majd többfelé rendezett, többek között a Katona József Színházban), Szabó-Székely Ármin dramaturg (a Katona rendezőjének, Székely Krisztának állandó munkatársa, aki Zsámbéki Gábor három rendezéséről írt könyvet) és Tarnóczi Jakab színházrendező (aki Ascher Tamás osztályában szerzett diplomát, majd 2020-tól csatlakozott a Katona társulatához, jelenleg a művészeti tanács tagja).

Meghívott vendégekként várjuk a beszélgetésre Zsámbéki Gábort, a Katona alapító művészeti vezetőjét, későbbi igazgatóját és Ascher Tamást, a Katona egykori főrendezőjét, művészeti tanácsának jelenlegi tagját.

A helyszínen kaphatók (és dedikáltathatók) A Katona és kora című könyvsorozat eddig megjelent kötetei és a Selinunte Kiadó más színházi könyvei és drámakötetei

A beszélgetés ideje: 2022. november 5. szombat 16 óra

Helye: A Katona József Színház előcsarnoka

CÍMKÉK: