70 éves a Ljubljana Fesztivál

|

Szlovénia szívében

Ljubljana vendége lesz Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, valamint Placido Domingo, aki bariton repertoárjával augusztus 31-én áll majd a jubileumi Ljaubljana Fesztivál közönsége elé.

Fotók: Darja Štravs Tisu /Festival Ljubljana

„Miért van Szlovénia szívében ilyen csönd, ha a turizmusról van szó? Ljubljanának nincs mit megmutatnia az idelátogatóknak?” – tette fel a kérdést a város vezetősége ezelőtt 70 évvel.

S miután 1952-ben megalapították a Ljubljanai Turisztikai Egyesületet, egy évvel később már meg is rendezték az első Ljubljana Fesztivált, amelynek szlovén, német és angol (!) nyelvű műsorfüzete a már akkoriban is sokszínű kulturális élet kordokumentuma.

Az első rendezvény, amelynek komolyzenei műsora sem volt szerény teljesítmény, több mint egy hétre kínált programot az érdeklődőknek. Bemutattak egy zenés Goldoni darabot, volt áriaest, valamint a Szlovén Filharmonikusok koncertjei mellett öt operabemutató várta a nézőket. A Pillangókisasszony, a Traviata, a Rigoletto és a Faust főszerepeit a térség ismert művészei énekelték. Az egyik vendégművész a szlovén Anton Dermota volt, aki akkor már a Bécsi Állami Operaház tagjaként, minden évben fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, vendégszerepelt a Covent Gardenben, az Opera Garnier-ban, Rómában, Nápolyban és Buenos Airesben, valamint koncerteket adott Ausztráliában, az akkori Csehszlovákiában és Magyarországon is.

Azok a nézők sem maradtak program nélkül, akik a kultúra után egy kis fizikai felpezsdülésre vágytak. Volt úszóverseny, vízilabdameccs, kosárlabda és boksz, lehetett csónakázni a Ljubljanicán, kajakozni a Száván. Egyéb érdekességként volt sakkverseny, pincérverseny, borkóstolás és ünnepi kiállítás Ljubljana összes múzeumában.

Magasra tették a lécet a szervezők, akik az első Ljubljana Fesztivált létrehozták, de elnézve a rendezvény idei programját a műsor csak gazdagodott az elmúlt 70 évben. A nyár elején kezdődött fesztivál finisében egymást követik majd a leghíresebb szimfonikus zenekarok: szeptember elején lesz a Royal Filharmonikus Zenekar koncertje a művészeti vezető Vasily Petrenko vezényletével. Az est két szólistája a szlovén hegedűművész Lana Trotovšek és az ukrán, Grammy-díjra jelölt Maxim Rysanov lesz.  A Bécsi Filharmonikusokat pár nappal később a finn Esa-Pekka Salonen vezényli majd, aki a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar zenei vezetője. Augusztus 29-én lesz a Liszt- és Kossuth-díjas Baráti Kristóf koncertje. A világhírű hegedűművész a Thaiföldi Filharmonikus Zenekarral lép fel és Henryk Wieniawski lengyel hegedűvirtuóz és zeneszerző II. (d-moll) hegedűversenyét, Op. 22 adja elő.

Az operavilág leghíresebb énekesi közül pár napja Juan Diego Florez adott teltházas koncertet az 1500 férőhelyes Cankarjev Dom Gallus Termében. A karmester az ukrán Oksana Lyniv volt, aki többek között azzal is történelmet írt, hogy nőként először foglalhatta el a zeneigazgatói széket a bolognai Teatro Communale-ban. Lyniv feszes temperamentumú összhangja az RTV Szlovénia Szimfonikus Zenekarral még akkor is maradandó élmény lett volna, ha Florez egy hangot sem énekel. Ez persze nem így történt, sőt a perui tenor már a műsor elején a Hamupipőke Ramiro hercegeként öt magas C-t szólaltatott meg Rossini zenéjére. Bár a koncert végéig még többször megcsodálhattuk ezt a magas regisztert, valójában nem a legmagasabb hangok számolgatása tesz igazán emlékezetessé egy ilyen estét.

A Szerelmi bájital áriáit Florez olyan harmonikus eleganciával adta elő, mintha a hangja valami mély barátságban lenne a térrel, amelyben megszólal. Futamai meglepő könnyedséggel, bensőséges üzenetként bontakoztak ki az előadóterem csendjéből az est francia nyelvű repertoárjában is. Massenet Werther áriájának kirobbanó sikere a koncert meghatározó pillanata volt: a lírai hangszínt, a kifinomult nyelvi hangzást és a szenvedélyes fájdalmat mesterien ölelte egybe a zenekar.

Ljubljana vendége lesz még Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, valamint Placido Domingo, aki bariton repertoárjával augusztus 31-én áll majd a jubileumi Ljaubljana Fesztivál közönsége elé.

Forrás: Festival Ljubljana Archivum

CÍMKÉK: