40 éves a Katona József Színház

|

Könyvbemutató az Írók Boltjában

A Katona József Színház alapító tagjaival, Benedek Miklóssal, Cserhalmi Györggyel, Márton Andrással és Szirtes Ágival beszélget Sándor L. István

Időpont: 2022. október 14. (péntek) 17.00,

Helyszín: Írók Boltja

Október 15-én lesz negyven éve, hogy a Katona József Színház megtartotta első önálló bemutatóját. A színház megalakulása a magyar kultúra kivételes pillanatát jelentette. Nem tudni pontosan, hogy mi ütött rést a szocialista kultúrpolitikán, és tette lehetővé, hogy annyi tehetséges ember gyűljön össze egy helyre, és kezdjen el közösen dolgozni. De már a Katona első előadásai is egyértelművé tették, hogy az ország legjobb társulata jött létre. A koncepciózus rendezők és a sokoldalú színészek összmunkájaként születő előadások hamar megtalálták a maguk közönségét, ami szintén nélkülözhetetlen volt a sikerhez.

Sándor L. István immár a második könyvet jelentette meg a Katona József Színház indulásáról. Míg az első kötet a színház születésének társadalmi környezetét mutatta be, a nemrég megjelent második kötet azt a színházi közeget vizsgálja, amelyből kiemelkedett ez a kivételes színházi alkotóközösség. A könyv az induló színház néhány jelentős előadását nagyítja ki – úgy, hogy melléjük helyezi a korszak más produkcióit, amelyek vagy ugyanabból a darabból készültek, illetve ugyanannak a szerzőnek a művei voltak, vagy hasonló témát dolgoztak fel.

Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Major Tamás rendezései mellett szó esik Ádám Ottó, Harag György, Paál István, Vámos László, Kerényi Imre, Ács János, Valló Péter és mások előadásairól. Ezzel egyrészt körképet rajzol a korszak meghatározó színházi alkotóiról, illetve társulatairól, másrészt érzékelteti a színházi nyelvnek és kifejezésmódnak azt a sokszínűségét, amelyek a 80-as évek elején jellemezték a magyar színházművészetet. A Goldoni-, Füst Milán-, Csehov-, Bulgakov- és Pinter-előadások felidézése azt is plasztikusan kirajzolja, hogy milyen színházeszmények jegyében kezdett el dolgozni a Katona József Színház új társulata, és hogy törekvéseik milyen más színházfelfogásokkal álltak vitában. Eközben számos jelentős színészi alakításról is szó esik, ami nélkül a Katona sosem lett volna a Katona.

Éppen ezért a könyvet bemutató beszélgetésen a színészekre, illetve a társulatra helyeződik a hangsúly. Sándor L. István beszélgetőtársa a Katona József Színház néhány alapító tagja, Benedek Miklós, Cserhalmi György, Márton András és Szirtes Ági lesz.

A könyvbemutató eseménylinkje: https://www.facebook.com/events/3357218011269750

A könyvek megrendelhetők a Színházi könyvek webáruházban: https://szinhazikonyvek.hu/sandor-l-istvan-a-katona-es-kora-az-indulas-iranyai

CÍMKÉK: