Véget ért a 20. UTE Fest

|

Fesztivál Kolozsváron

November 19-én Urbán András rendezésével, a belgrádi Jugoszláv Drámai Színház Titus Andronicus című előadásával ért véget Kolozsváron az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválja. Az idén HTC230/Studio15/UTEFest20 címet viselő nemzetközi seregszemlére november 4-19. között került sor.

Szakmai beszélgetések

A találkozó tizenhat napja alatt összesen tizenegy ország tizenegy társulatának előadását láthatta a fesztivál közönsége. A Kolozsváron legutóbb 2019-ben megszervezett fesztivált követően ezúttal görög, cseh, romániai, magyar, luxemburgi, lengyel, szerbiai, portugál, szlovéniai, olasz, bulgáriai társulatok vettek részt a fesztivál programjában.

A fesztivál előadásai nagy népszerűségnek örvendtek a kincses városban. A stúdióelőadások közül szinte pillanatok alatt elfogytak a helyek a Luxemburgi Nemzeti Színház Tompa Gábor által rendezett A székek és a Frank Hoffmann rendezte A pestis című előadásokra, de a közönség körében nagy sikernek örvendtek a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját repertoárján szereplő előadásai is: a Rómeó és Júlia (r. Ifj. Vidnyánszky Attila), a Démonok (r. Nuno Cardoso) és az Édes Anna (r. Szabó K. István) című előadások is.

A nagyszínpadi előadások közül legtöbben a magyarországi Szolnoki Szigligeti Színház A fösvény című előadására voltak kíváncsiak Szabó Máté rendezésében, Mucsi Zoltán főszereplésével.

A járulékos programok – könyvbemutatók, beszélgetések, kiállítások – szintén számos érdeklődőt vonzottak a színházba.

HTC230/Studio15/UTEFest20

A fesztivál társszervezői a Corvineum Alapítvány és az Európai Színházi Unió voltak.

A 20. UTE Fest megvalósulását a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa támogatta.

A rendezvény az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint az UNITER támogatásával valósult meg. A szállítási partner az RMB Inter Auto volt.

CÍMKÉK: