Vasarely-születésnapi hommage

|

A Francia Intézetben

Micsoda gesztus: a franciáknak jutott eszébe, hogy Victor Vasarely születése 110. évfordulóját egy izgalmas tárlattal ünnepeljék meg. Az anyagot a Szépművészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum kölcsönözte.

vasarely_la-mi_mod_v.318-7_20151208-630x706

Fotó: Institut Français

A kurátorok, rendezők a kultúra internacionalizmusának szellemében nyúltak az anyaghoz: Vasarely Magyarhon szülötte – ’30-ban emigrált – de addig a Bortnyik Műhely neveltje volt. Aztán persze francia-magyar művész lett.

A kiállítás a szerigrafiák és multiplikák közül – korai művekből – válogat. A szerigrafika eredetileg ezer éves kínai (majd japán) technika volt –, sokszorosítás selyemre stb. Akkor számított autentikusnak, ha a szerializálásnál a művész is jelen volt. E technikát ötszáz évre feledték. Aztán az op-art (Warholék) felfedezték, nagy divat lett – de Vasarely ebben a műfajban verhetetlen maradt. Esztétikai elve az volt, hogy az „arisztokrata” művészet-koncepció helyett ő az utca művészetére szavaz (reklám, plakát, textilnyomat, divat) és így ami keze közül kikerül, közkincs lehet. Részben az lett, részben egy zseniális új-arisztokrata művilág. Olyan geometrikus, színgazdag felületeket tudott csinálni, ami unikálissá tette. (Lásd a Dom-Bor, Hommage à Jean Sébastien Bach mappa 5. lapja, Dom-Bor, 1973, cmű kép – nekem ez olyan, mintha Einstein görbülő terét képezte volna le.)

Az Institut-ben bár korai művei szerepelnek, de vannak kuriózumok is, fekete fehér grafikák, plasztikák. Nekem egy térkonstrukciója jött be (Kroa MC, 1969, multiplika, fém, szerigráfia). Ez a multiplika, az egyetlen térbeli játszma a kiállításon, zseniális.

Név nélkül_térfigura_PhSh

A szerző felvétele

A gondosan összerakott katalógust Orosz Márton (A falakra festett múzeum, V. és az optikai demokrácia – szellemes írása, valamint Imre Györgyi (Re-kreáció, multiplikáció, expanzió, Vasarely grafikai műveihez) című finom esztétikai érzékkel megírt tanulmánya gazdagítja.

(A címben szereplő három fogalom Vasarely esztétikai jelszava volt.)

Exposition – Vasarely: Sérigraphies, multiples. Institut Français Budapest

A kiállítás 2016. március 18. és június 18. között tekinthető meg.
CÍMKÉK: