Trombitás Tamás különös képei

|

Trombitás Tamás: Alphabet

Betűkkel dolgozom én is – író vagyok –, de hogy egy-egy betű kiemelése és szoborrá változtatása, vagyis a metamorfózisa ekkora élményt nyújtson, nem tudtam elképzelni.

Szentbékkálla, Pegazus Fogadó – 2019. október 12., a falakon, a termekben válogatott művek, a székeken válogatott publikum, a pódiumon az Amadinda együttes zenél. A Művész pedig bevezet a mitológiájába. Nincs hajcihő, csak művek és publikum.

Csak betűk. (A könyv címe: Alphabet.) Betűk – faragva, rejtvénybe csomagolva, acélból, fából, papundekliből, valamint térplasztikaként. Csakhogy amit látsz, azok nem egyszerű betűk – hanem betűk transzcendensbe átfordítva, rejtvényként, meghökkentő összhatásként, bár magányosan vagy olykor térben, állítva, a földet nyomva, mondjuk acélból. Segítséget a három nyelven publikált elemzések nyújtanak. Meg van ez csinálva.

Négy betű

Betűkkel dolgozom én is – író vagyok –, de hogy egy-egy betű kiemelése és szoborrá változtatása, vagyis a metamorfózisa ekkora élményt nyújtson, nem tudtam elképzelni. Merthogy a betűszobrok jelentéssel is bírnak, többnyire négy betűből álló szavak, de megértésükhöz előbb meg kell fejteni a betűszobor rejtvényét: a művész találmánya, hogy az ötezer éves betűdarabok még ma is rejtvényként élnek, bennük van több kultúra titka. Ezért Alphabet a könyv címe. De ha megfejted, élvezed.

Sweet Dream

Trombitás Tamás ma már szerte Európában állítja ki műveit, utoljára ’96-ban láthattuk a Kiscelli Múzeumban összművészetét, ám azóta Stuttgartban, Esslingenben, Velencében, Prigglitzben és másutt csodálhatta a nagyérdemű a betűmitológiáját. Mert ilyesmivel még nem találkozhatott. Betűmitológia – szoborban és vásznon.

Mandala, 2000

Lábjegyzet: Trombitás ma Szentbékkállán él, de különleges éttermét Köveskálon keresik fel. (Mi a kő néven fut, kóstolj bele…) Izgi hely: a falon avantgárd képek, az asztalon steak és más jó falatok, no meg saját termésű rozéját kóstolgatja a pesti értelmiség, ami nagyon rákapott e különleges művészlokálra.

Oszlop négy betűvel, 1996

De inkább nézd a képeket, meg lapozd a könyvet, ami a Pauker Collection által gondozott darabként igazi kis gyémánt.

Trombitás Tamás kiállítása és könyvbemutatója Szentbékkállán, a Pegazus Fogadóban.

CÍMKÉK: