Tízéves a FUGA Budapesti Építészeti Központ

|

Beszélgetés Nagy Bálinttal

Van egy kulturális központ Budapesten, ahol mindig nagy a nyüzsgés.

Fotók: FUGA Budapesti Építészeti Központ

Ha benéz az ember a Petőfi Sándor utcai kirakaton, mindig ez a kép fogadja, és képek körben a falon, valamint sok-sok könyv látványa. Van finom kávé, sokféle tea és üdítő is a szomjazónak, aki elpilledt a kulturális élményektől. Július első heteiben a nagy kiállítóteremben a Hommage à Bauhaus, több hazai és külföldi helyszínen is megfordult kiállítás tisztelgett a Pécsről elszármazó művészek: Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas előtt. A párizsi Magyar Kulturális Intézet után érkezett ide a kiállítás, amely felidézi a Bauhaus mester és tanítvány képzési rendszerét és a pécsi egyetem hallgatóinak munkáit is felvonultatják.  A hátsó (Lucien Hervé) teremben a Gestetner stencilgép történetét idézik.  Gestetner Dávid (1854-1939) először a kerekes tollat találta fel, hogy tőzsdei írnokként ne egyesével kelljen másolnia. Ezt az eszközt is továbbfejlesztette a Csornán született, de az itthoni henteslegény életet felváltó feltaláló angliai majd amerikai karrierre. Ott teljesítette ki sokszorosító berendezését. (Két dobhengeren körbeforgó, alulról festékezett selyem anyagra került a stencilforma. A forma alatt a festékezést már oldaldörzsöléssel ellátott hengerek is segítették, így a stencilforma festékezése még egyenletesebbé vált). Ez az a sokszorosítási technika, amelyet a magyar szamizdat is használt. A kiállítás kurátora, mint már itt több tárlaté, Major Lajos. Az alagsorban a kaposvári egyetem végzős, fotó szakos hallgatóinak kiállítását láthattuk.

A FUGA ősszel tízéves lesz, s július 18-án megnyílt az évfordulós ünnepségsorozat első rendezvénye: Az építészeti tervrajz is műalkotás című csoportos kiállítás, melyet Kőnig Frigyes tanszékvezető egyetemi tanár nyitott meg.

A programokról Nagy Bálint Ybl-díjas építésszel, a FUGA  kreatív igazgatójával  beszélgettem.

Első eseményként a ház összes termében építészeti tervrajz és makett kiállítást rendeztünk. A kiállítás nem titkolt célja felhívni a figyelmet arra, hogy az építészeti tevékenység „munkaközi” produktumai – a skiccektől a tervrajzokon és modelleken át az animációkig –  is lehetnek önálló, a műtárgypiacon is helyet érdemlő műalkotások. A tizenkilencedik-huszadik századi mesterek – például Alpár Ignác, Lechner Ödön, Janáky István, Makovecz Imre, Reimholz Péter – műveit együtt állítjuk ki olyan kortárs mesterekkel, mint Bán Ferenc, Csomay Zsófia, Rajk László vagy Zalotay Elemér, valamint a fiatal irodákkal és egyetemi hallgatókkal. Külön szekcióban szerepelnek a közgyűjteményekből és oktatási intézményekből válogatott rajzok. A legidősebb rajz a tizenhetedik századból való. Különböző közgyűjtemények adtak erre a kiállításra terveket, de ez a sorozat a kortárs mai alkotókig terjed.  Mára a rajz fogalma egy kicsit átértékelődik. Részben digitális rajzok, de egyre inkább mozgóképes animációk jelentik az építészeti dokumentálást. Ez a kiállítás egy sor olyan kérdést felvet, amelyet tisztázni és végiggondolni kell a szakmának. Ezért erre az időszakra több konferenciát is tervezünk. A FUGA teljes stábja a kiállítás kurátora.  Próbáltunk erre az ünnepi eseménysorozatra olyan pénzügyi támogatást szerezni, hogy a háromfős stábot hat-hét főre föl tudtuk emelni. Művészettörténészek, fiatal építészek, írással foglalkozó építészek egészítették ki a csapatot. A falakon és a posztamenseken közel háromszáz mű látható az építészeti dokumentálás legkülönfélébb irányzataiból válogatva és a leggazdagabb szerzői körből.

Meddig látható a kiállítás FUGÁban?

Majdnem hat hétig. Utána, szeptember 5-én nyílik az öt teremben az öt aukciós kiállítás. Az aukciók október első, ünnepi hétvégéjén lesznek.

Ötféle aukció, különféle témákban?

Igen. Képzőművészet, fotó, kézirat és kotta, dizájn és építészeti rajz aukciója lesz. Ebből az első négynek van közönsége a magyar piacon, ezért úgy gondoljuk, hogy ez működni fog.  Az építészeti rajznak nincs, ezért az a tervünk, hogy ennek az aukciónak a létéről ki fogjuk értesíteni azokat az európai gyűjtőhelyeket, ahol érdemi az érdeklődés és foglalkoznak gyűjtéssel. Ez kettő az egyben aukció lesz. Mind a négy műtárgystílusban komoly szerzők komoly művei kerülnek kalapács alá. Azt sem tagadjuk, hogy ez részben egy jótékonysági aukció, ahol a közönségünket várjuk el vásárlónak. Célunk az is, hogy a FUGA elkerülhetetlen fejlesztéseihez pénzt tudjunk szerezni.

Sok művésszel tartanak kapcsolatot. Kiket kértek föl a művek felajánlására?

A kiindulási alap az a lista volt, amit az év elején készítettem.  Akkor összegyűjtöttem, hogy a házban százkilencven valahány képzőművésznek volt egyéni kiállítása, plusz a csoportos kiállítások. Majdnem száz fotósnak volt egyéni kiállítása,  plusz a csoportos kiállítások, s rengeteg dizájnernek volt egyéni kiállítása plusz a csoportos kiállítások.  Ez volt a kiindulási alap, de minden ágazatnak van egy saját gyűjtője, s ők a baráti körünkből elvállalták ezt a gyalogmunkát, mert ez az itt dolgozók leterheltségébe már nem fér bele. Ők a listát kiegészítették a saját kapcsolataikkal, a saját ismereteikkel.  Remélem, sok műalkotás gyűlik össze, és jelentős művészeti esemény lesz ez az aukció.

Ez a kiállítások sorába illeszkedik, de a FUGÁ-ban a művészetek majd mindegyikéhez kapcsolódik program. Koncertek, könyvbemutatók, irodalmi estek.  

Természetesen ezek sem maradnak ki a 10 éves FUGA fesztivál programjából. Lesz egy nemzetközi konferencia, aminek az a munkacíme, hogy Tallinntól Piranig, és New Yorktól Moszkváig. Erre az eddig kialakult kapcsolatainkat hívjuk meg, a fő témája: építészet a kiállítótérben és ennek a különböző leágazásai. Minden este koncert vagy irodalmi est lesz. Tervezünk  interjúsorozatot  tizenöt  Magyarországon dolgozó külföldi, vagy külföldön dolgozó magyar építésszel. Nem teljes a névsor, de Batár Attila, Yona Friedman, Moravánszky Ákos, Magyar Péter, Erick van Egeraat és még sokan mások.  Lesz  tizenöt prezentáció olyan  fiatal építész-társasággal, stúdiókkal, irodákkal, akik-amik már éppen látszanak valahol a szakmakezdésből, és szeretnénk megmutatni azt, hogy ők hogyan gondolkodnak és mi mindent csinálnak.  A könyv sem marad ki.  A záróeseményen, október 7-én lesz egy nagy könyvtombola, ahol ezeregynéhányszáz tételt értékesítünk ezer, kétezer, ötezer forintos tombolajegy áron.  Az ötezer forintossal lehet nyerni például egy harmincezer forint értékű könyvet. Szándékoltan ez nem egy gazdasági vállalkozás, hanem játék és kapcsolatteremtés. Olyannyira hogy egy héttel későbbre szervezünk egy cserenapot, amikor a nyertesek csereberélhetik egymás között a könyveket és megkérjük azokat, akiknél nem kívánt könyv maradt, hogy azt hagyják itt, és azt odaadjuk olyan középiskoláknak, ahol hasznosulni tud a könyvtárban, ahol  értékelni tudják.

A kortárs zenének itt van az egyik központja.

Több hangverseny lesz. Az egyiknek Kerekes György építész – ő dzsessz-történettel foglalkozik – lesz a szervezője.  Fellép majd  a MáMa Duó  –  Mátrai Péter és Markó Balázs  – mind a ketten eredeti szakmánkat tekintve építészek, és építészeti filmrészletekre fognak improvizálni. A FUGA hagyományos koncertsorozataiba illeszkedően lesz Centrifuga koncert, s klasszikus zenei koncert is. Az irodalmi esten azt szeretnénk, hogy Petri György művei mellett több kortárs szerző is megszólalhasson.

Október 7-e az építészet világnapja, és ennek a fesztiválnak zárónapja. Ezen a napon öt új kiállítás nyílik az öt térben. A Breuer Marcell teremben egy Breuer Marcell-kiállítás nyílik a siracusai egyetem könyvtárának az archívumából. A Hervé-teremben  Lucien Hervé és Rodolf Hervé-kiállítás lesz. Lent, a nagyobbik teremben  Zalotay Elemér házának a szerkezeti rekonstrukciója nyílik, a Janáky István teremben Szalai Tibor műveit mutatjuk be.  A könyvesbolt terében pedig Zalka Imre fotós által a 19. századi ambrotípia technológiával készített portrésorozat lesz majd látható a FUGA barátairól. Nem lesz kiállításmegnyitója egyiknek sem, hanem azok a barátaink, akiket fölkértünk, a következő tíz évet fogják köszönteni. Az utolsó fesztiválnapra pedig Robert McCartert hívtuk meg, aki megjelentetett egy Breuer Marcell-monográfiát. Ő fog előadást tartani Marcel Breuerről.

Hát akkor a világ itt lesz a FUGÁban.

Igen, ez a célunk.

A Budapesti Építészeti Kamara által alapított, 2009 óra működő FUGA Budapesti Építészeti Központ gazdag programokkal várja látogatóit Budapesten, a Petőfi Sándor utcában.

FUGA Budapesti Építészeti Központ

CÍMKÉK: