Szentendrétől Sárospatakig

|

Ragyogással és ünnepléssel indítja az évet a MANK

Ragyogás, Barcsay-díjasok, Petőfi

A MANK szentendrei galériáiban már az év első heteiben elindult a tevékeny, kreatív és gyümölcsöző munka,  három egymást követő napon nyílik új tárlat a helyi kortárs művészek munkáiból.

Ezek közül kettő, a Ragyogás és a Barcsay-díjasok díjátadóval egybekötött kiállítása a szentendrei MANK és ÚjMűhely Galériában lesz megtekinthető. A velünk élő Petőfi csoportos kiállítás pedig körútra indul, hogy elsőként az ország több pontján, majd a határon túl is népszerűsítse és ünnepelje, hogy idén 200 éve született Petőfi Sándor.

Útnak indul A velünk élő Petőfi csoportos táblakiállítás

Idén lenne 200 éves Petőfi Sándor, a nemzet költője. A költőre és munkásságára emlékezve született meg az az utazókiállítás, amelynek nemcsak művészeti értéke, de kulturális küldetése is jelentős. A Petőfi-bicentenáriumot ünnepelve az ország minden megyéjében, sőt még határon túl is megtekinthető lesz A velünk élő Petőfi csoportos táblakiállítás, aminek minden darabja egy-egy Petőfi versnek a lenyomata.

A kortárs képzőművészeti csoportos tárlat idei első állomása Sárospatak, ahol január 24-én 16 órától lesznek láthatók a Petőfi-versek ihlette műalkotások, melyeknek A Művelődés Háza és Könyvtára ad otthont.

Kiállító művészek:
Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter

A kiállítás kurátora:
Sipos Tünde művészettörténész

A tárlat megtekinthető január 24. és február 12. között A Művelődés Háza és Könyvtára nyitvatartási idejében.

https://alkotomuveszet.hu/meghivo-a-velunk-elo-petofi-kiallitas-sarospatak/

https://fb.me/e/2sjsU5tXn

Ragyogással indul az év a MANK Galériában

Január 25-én a MANK Galériában ünnepélyes megnyitó keretében nyílik meg a MAOE iparművészeti kiállítása, mely a Ragyogás címet kapta. A tárlat, ahogy a címe is elárulja, a ragyogás témakörét járja körül és dolgozza fel. Hiszen az alkotóművész az élet minőségén kíván javítani munkája során. A kiállítás az iparművészeti alkotásokban megcsillanó fényt-ragyogást-kisugárzást-eszmei mondanivalót jeleníti meg a műalkotások révén.

Az élet minden területén megtalálható a ragyogás mint elem. A megcsillanó fények, a nap ragyogása, az emberi élet mindennapjait bearanyozó határtalan szeretet megnyilvánulása egy-egy ragyogó pillanat. Ki kell nyitni a szemünket, ki kell tárni a szívünket, és a mindennapjainkat szebbé, jobbá tudjuk tenni. Csak akarni kell, hogy észrevegyük a melegséget, ami a szívünket elönti. Egy kisgyermek, egy mókásan öltözött egyén látványa mosolyt fakaszt. Vegyük észre az apró jeleket, törekedjünk a szebbre és a jobbra. Meg kell találnunk azt a dolgot, pillanatot, ami bearanyozhatja az életünket.

Kiállító művészek:
Baráth Hajnal kárpitművész, Bukrán Edit keramikusművész, Batisz Miklós belsőépítész, Csókás Emese kárpitművész, Harmath Hedvig textilművész, Kiss Ilona grafikusművész, Farkas Anna grafikusművész, Lencsés Ida kárpitművész, Nagy Márta keramikusművész, Máder Indira kárpitművész, Oláh Sándor ötvösművész, Segesdi Bori keramikusművész, Szőke Barbara üvegművész, Vasári László Sándor grafikusművész

A kiállítás kurátora:
Lencsés Ida, Ferenczy-díjas kárpitművész, a MAOE Iparművészeti Választmány elnöke

A tárlat megtekinthető január 25-től február 17-ig, hétköznaponként 9 és 17 óra között.

https://alkotomuveszet.hu/meghivo-ragyogas-cimu-iparmuveszeti-kiallitas/

https://fb.me/e/3kBclu5hm

Díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitó az ÚjMűhely Galériában

Január 26-tól az ÚjMűhely Galéria is új tárlattal várja a képzőművészetre éhezőket, hiszen ünnepléssel egybekötötten nyílik meg a Barcsay-díjasok tárlata 17 órától. A tavalyi évben a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriuma kihirdette a 2022-es Barcsay-díj nyerteseit. Akik nem mások, mint Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek. Az ünnepélyes díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitó méltó ünneplése lesz a Barcsay-díj nyerteseinek.

Kiállító művészek:
Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti festőművész, Szabó Franciska festőművész

A kiállítás kurátora:
Sipos Tünde művészettörténész

A díjat áradja a Kónya házaspár, Barcsay Jenő jogörökösei.

A tárlat megtekinthető január 27. és március 3. között a galéria nyitvatartási idejében.

https://alkotomuveszet.hu/meghivo-2022-ev-barcsay-dij-atado-unnepseg/

CÍMKÉK: