Szelfizz múzeumban

|

Szelfimúzeum Budapesten

2018. december 7-én Budapesten, a Paulay Ede utcában nyitotta meg kapuit a Museum of Sweets and Selfies, azaz Európa első szelfimúzeuma.

Ami a kilencvenes években elképzelhetetlen lett volna, ma, a kétezres évek közösségimédia-fogyasztására épített világában nemcsak hogy megvalósult, de egyre nagyobb tömegeket mozgat meg.

Kimondani is hihetetlen, de azoknak, akik 2000 után születtek, azaz a Z és az Alfa generáció tagjainak már csecsemőkorukban a csörgő helyett is minimum egy Iphone 4S-volt a kezükben. A Facebook és az Instagram nemcsak az internet, hanem az életünk szinte minden területe felett átvette az uralmat.  Új szavak, kifejezések és szokások születtek. Ilyen a posztolás, a szelfi mint olyan jelensége is, amire, úgy tűnik, ma már teljes iparágak épülnek.

A budapesti szelfimúzeum is ezt az őrületet lovagolja meg, amiből nyilvánvalóan én sem maradhattam ki. A múzeumlátogatás során megkóstoltam a cukrászda szuperfinom kapucsínóját, és mielőtt belevetettem volna magam a végtelen szelfizés tengerébe, a múzeum társtulajdonosával, Koltai Balázzsal beszélgettem.

Mi ihlette a szelfimúzeum létrejöttét?

2018 januárjában egy üzleti tárgyalás során találkoztam először ehhez hasonló impozáns installációkkal. Először alig hittem a szememnek, hogy ilyen tényleg van, aztán annyira megtetszett, hogy amikor hazaértem a páromhoz, rögtön ezeket a képeket mutattam meg neki. Lilla is azonnal beleszeretett és már másnap eldöntöttük, hogy megnyitjuk Európa első szelfimúzeumát itt, Budapesten.

Szerencsére nagyon rövid időn belül, már áprilisban megtaláltuk ezt a Paulay Ede utcai ingatlant, és elkezdődött a szobák tervezése. 2018. december 7-én nagy örömünkre összeállt minden és megnyitottunk.

Milyenek az eddigi visszajelzések?

Kicsit féltünk tőle, hogy idegen lesz az emberek számára, de bíztunk benne, hogy szeretni fogják ezt az újdonságot. Szerencsére nagyon pozitívak a visszajelzések. Külföldiek és celebek is gyakran betérnek hozzánk. Remélni sem mertük, hogy ennyire nagy lesz az érdeklődés.

A múzeummal együtt nyílt a cukrászdátok is, ez volt az alap koncepció, vagy csak időközben alakult ki, hogy kell valami plusz, ami becsalogatja a járókelőket?

Először egy kis szuvenír shopban gondolkodtuk, csak aztán jött a cukrászda ötlete, mert ahogy te is mondtad, sokszor ez csábítja be a vendégeket. Csak egy sütire vagy kávéra jönnek be hozzánk, de aztán a kíváncsiság felülkerekedik mindenkin és jegyet váltanak a múzeumba is.

 

Melyik korosztályban legnépszerűbb a szelfimúzeum?

Egyértelműen a tinédzser lányok azok, akik leggyakrabban jönnek el a barátnőkkel fotózkodni.  Ez valahol érthető is, hiszen a Z generációsok azok, akik már teljesen az Instagram világában élnek. Olyan helyeket keresnek maguknak, ahol a legjobb képeket készíthetik el magukról. Mi is ilyen tereket próbáltunk kialakítani, ahol szuper szelfiket lőhet mindenki.

De nagyon sok család is minket választ hétvégi programként. A gyerekeknek ez egy nagyon nagy élmény, felülnek az eper és a banán hintára, majd belemásznak a cukormedencébe. Sokszor előfordul, hogy az érkezéskor még kicsit morcos apukák végül fülig érő szájjal jönnek ki úgy, hogy telefényképezték a telefon memóriáját a flamingószékben ülő gyerekükkel, a közös szelfikkel, vagy ne adj isten saját magukkal.

 

Tervezitek-e azt, hogy a meglévő installációk mellett lesznek időszakos, akár ünnephez kapcsolódó tárlatok?

Igen, februárban a Valentin napra is készült egy szíves installáció, egy profi sminkes és fotós is a párok rendelkezésére állt, hogy még inkább tökéletes képek készülhessenek. Folyamatosan lesznek aktuális programok, most a közelgő húsvétra tervezzük a következőt.

Gondoltatok már arra, hogy születik ennek a helynek egy kvázi kistestvére?

Igazából nagytestvérben gondolkodunk. Erről még sokat nem szeretnék beszélni, de még idén szeretnénk egy hatalmas meglepetéssel előrukkolni.

CÍMKÉK: