Reflexió a bizonytalanságra

|

Interjú Szilléry Évával

A megszokottnál is szürkébb hétköznapokban talán még fontosabb, hogy felfigyeljünk a művészet adta egérutakra, amik által néhány percre megfeledkezhetünk gondjainkról. A Kodály Köröndön látható kiállítás tökéletes választás erre a célra.

A fotókkal és festményekkel díszített Körönd Szilléry Éva szerelemgyermeke. A nem mindennapi kiállítás, amelyet a Standby azaz a készenlét névre kereszteltek, olyan alkotásokat mutat be a járókelőknek, amik láttán mindenki egy új világban érezheti magát. A tárlat megszületéséről Szilléry Évával, a Standby projektgazdájával beszélgettünk.

Szilléry Éva

Mi inspirált arra, hogy létrehozd a kiállítást?

Több, mint tíz évvel ezelőtt láttam egy fotókiállítást a körönd kerítésén, ami bebizonyította számomra, hogy a körönd egy kiváló szabadtéri galéria. Tavasszal a járvány okozta vészhelyzetben hirtelen jött az ötlet, hogy vigyük ki a műveket – reprodukciókat – a szabadba, hiszen a galériákat, múzeumokat is mérsékelten, vagy egyáltalán nem tudjuk látogatni a covid miatt. Egyszerre volt fontos számomra, hogy a művészeket egy közös nagy tárlaton népszerűsítsük, és az is, hogy a köröndöt, mint szabadtéri galériát definiáljuk. Innentől már csak az volt a kérdés, hogy az engedélyeket és a támogatókat meg tudom-e szerezni hozzá. Nagyon jó volt látni, hogy gyakorlatilag minden általam megkeresett támogató megtalálta a szerepét a Standby projektben.

Kik állítanak ki a tárlaton?

Negyvenkét kortárs alkotó, húsz fotós és huszonkét festőművész állít ki, akiket társammal, Raden Hannawatival hívtunk meg erre a nagyszabású tárlatra. A koncepció az volt, hogy vagy olyan munkákat adjanak, amiket a karantén furcsa, megfoghatatlan időszaka inspirált, vagy ami valamiképp kötődik az ekkor megélt, és azóta is érezhető létállapothoz. Mi ezt a hangulatot vagy életérzést Standby azaz készenlét névvel illettük. Negyed körcikkelyre fotókat, negyed körcikkelyre festményeket állítottunk ki.  A kortárs festészet kiemelkedő alkotói fogadták el a meghívásunkat, köztük Baksai József, Fehér László, Azbej Kristóf, Nyári István és Méhes Lóránt Zuzu. De a legfiatalabb korosztályból is sok művész megtalálta az ide illő alkotást, Végh Júlia és Nagy Boglárka is közéjük tartozik. A fotó szekcióban egyszerre van jelen a fotóriport és a fotóművészi látásmód, hiszen tudatos döntés volt, hogy az egészségügyet és a kihalt várost reprezentáló műveket is beemeljünk a tárlatba.

Standby – Kodály Körönd

Meddig látható a kiállítás?

Október végéig leszünk kint a Köröndön, közben meghívták az eredeti műveket az Art Marketre október második felére. Természetesen az eredeti művekből összeválogatott Standby 2 nem tud teljes egészében egyezni a reprodukciókkal, mert sok képet eladtak az alkotók. De lesznek, akik új alkotással készülnek, vagy a témához illeszthetően választunk a korábbi munkáikból.

Lesz-e folytatása a kezdeményezésnek?

A kiállítást, mint köröndi koncepciót megtartjuk. Szeretnénk a jövőben megismételni, és a különleges helyszínre őszi projekt kiállítást szervezni. A teljes teret kihasználnánk erre a célra, de ez attól is függ, hogy a köröndi épületek milyen állapotban vannak: nem akadályozza-e aktuális felújítás, hogy a kerítésükre képeket tegyünk, és függ természetesen a műemlékvédelem engedélyétől, amelynek munkatársai nyitottan álltak a tárlat megvalósításához. A Standby jelenlegi válogatása útnak indul a köröndről: először a West End Bevásárlóközpont, mint fontos támogatónk állítja ki az egyik központi terén, de további állomásokat is tervezünk, főként a kulturálisan meghatározó, vidéki nagyvárosokat vettük célba. A Kodály körönd azonban mintegy szerves része a projektek: kivételes világörökségi helyszín, amelynek átmeneti állapota, félig romos épületei izgalmas párbeszédbe kerülnek az alkotásokkal és reflexiót adnak a bizonytalanságra, ami körülvesz bennünket.

A kiállítást támogatta a Béres Alapítvány, a Körönd Koncepció kft, Terézváros Önkormányzata, a West End Bevásárlóközpont, a Gránit Csoport

CÍMKÉK: