Pintér Aukció a Vaszary Galériában

|

Harmincezertől hétmillióig

Balatonfüred, Vaszary Galéria

Osgyányi Sára: Sárga úszógumi és a beszélgetés

Idén 14. alkalommal rendezzük meg a

PINTÉR AUKCIÓT A VASZARY GALÉRIÁBAN 2023

Balaton, nyár, szerelem…

címmel a Balaton „fővárosában” Balatonfüreden, a Vaszary Galériában. Ezúttal is színes kínálatból, 330 tételre licitálhat a közönség augusztus 12-én, melynek összkikiáltási ára 160 millió forint, a legalacsonyabb áru 30 000 Ft, a legmagasabb hétmillió forint.

Az aukciós anyagban minden műkedvelő, illetve gyűjtő megtalálhatja a magának tetsző klasszikus, modern és kortárs képet, vagy műtárgyat, grafikát, festményeket és szobrokat, a Zsolnay gyár szecessziós és modern remekeit, illetve arany és drágakő ékszereket.

A négyhetes aukciós kiállításnak és az augusztusi árverésnek a Balaton legrangosabb kiállítóhelye, a Vaszary Galéria ad otthont.

Maga az aukció a balatoni főszezon egyik kiemelkedő társasági eseménye, évről évre egyre nagyobb ismeretségnek örvend és egyre több személyesen licitáló vendéget vonz. Emellett, a COVID-járvány óta nagyon sokan „rákaptak” a netes, illetve telefonos licitálásra, így a két-háromszáz fős résztvevők mellett még legalább ennyien vesznek részt a virtuális térből.

A klasszikus tételek közül többek között Markó András munkája emelhető ki, aki a híres Markó festőcsalád tagjaként elsősorban Itáliában festett, azonban ez a munkája magyar tájat ábrázolja biedermeier korszakra jellemző finom ecsetkezeléssel romantikus stílusban.

Rippl-Rónai József egy igazi nyári életképben ötvözi a modern francia iskola stílusjegyeit és a Balaton hangulatának varázsát.

Markó András: Romantikus táj alakokkal

A tájképfestészet különc zsenije, báró Mednyánszky László három művével is képviseli magát. Két grafikára és egy tőle unikális témát megmutató éjszakai tengerpartot ábrázoló romantikus olajképre is lehet licitálni az aukción.

Az orientalista festészet egyik nemzetközileg is elismert és keresett magyar festője Tornai Gyula itt induló munkája kuriózum a magyar műtárgypiacon. A japán császárnőt ábrázoló festménye a művész a felkelő nap országában tett utazása alkalmából megörökített portré, mely téma sokkal ritkábban fordul elő aukciókon, mint a közel-keleti és indiai portréi és zsánerei.

Egry József, a Balaton és a fény festője két korai munkájával van jelen az árverési anyagban. Az egyik egy könnyed gouache tanulmány a Balatonról Badacsony irányába, a másik egy korábbi, Párizsban tett 1906-os útja alkalmából készített olajkép.

A modern képek közül említésre méltóak a Nyolcak csoportjába tartozó Pór Bertalan, Czóbel Béla, Berény Róbert és Márffy Ödön munkái.

Szőnyi István a Dunakanyar festője, a Zebegényi iskola alapítója szintén egy érzékeny és finom tájképpel idézi meg a pasztellszínekbe borított épített környezet és a természet harmóniáját.

Az utóbbi évek nagy felfedezettje a vezető aukciósházaknál Móricz Margit, aki egy 30-as évekbeli, Dinnyevásár c. képpel van jelen az anyagban. Ez lesz egyben a legmagasabb áron kikiáltott tétel, 7 millió forintról indul a „verseny”.

A római iskola egyik legismertebb és legsokoldalúbb művészétől, Molnár C. Páltól tizenegy képre licitálhatnak a résztvevők. Az anyagban a kedvelt itáliai tájképei, az utazásai alatt készített útiképei és egyedi, modern hangvételű szakrális zsánerei szerepelnek.

Bornemisza László, akinek munkássága az utóbbi időkben a gyűjtők körében is egyre népszerűbb, kedves, visszatérő kislányfiguráját Lumikkit ezúttal meseváros közepén Gulácsy Lajos Na’Conxypan egyszerre groteszk és mulattató figuráit idéző forgatagában vásárolhatjuk meg.

Czene Béla: Akt kék drapériával

Az elmúlt évek egyértelmű sztárja, Czene Béla, aki idén Akt kék drapériával c. képével képviselteti magát.

Különleges tételünk Kondor Béla Háború c. egyedi beavatkozású rézkarca 1966-ból, mely egyben a művész saját példánya.

Kokas Ignác megkerülhetetlen alkotója nyári aukcióinknak, idén is két munkával van jelen.

Ebben az évben is erős a kortárs grafikai blokk: a 60-as, 70-es, 80-as években induló magyar neo-avantgarde művészektől (Vasarely Viktor, Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Keserü Ilona, Nádler Róbert, efZámbó István) sokszorosított és egyedi munkákra lehet licitálni.

A legrangosabb kortárs művészek munkái is nagy számban szerepelnek árverésünkön. Nevek a teljesség igénye nélkül: a szenior generációból (Fehér László, Bukta Imre, Keserü Ilona, efZámbó István, Turcsányi Antal, Szemadám György, Olajos György, Szyksznian Wanda), a közép generációból (Weiler Péter, Király Gábor, Osgyányi Sára), és a legfiatalabbaktól (Marosi Panni, Labrosse Daniel, Minyó János). Valamint a Quimby frontembere, Kiss Tibor korai, katalógusban reprodukált olajképeit is versenybe szállhat a közönség.

A kétdimenziós alkotások mellett a különféle technikával és anyagban megfogalmazott plasztikák, illetve Zsolnay-kerámiák, ahogyan különböző korú ékszerek – gyűrűk, nyakékek, fülbevalók – is szerepelnek az augusztusban kalapács alá kerülő tételek között.

Bukta Imre: Sanyi bácsi ételhordóval

Az árverés teljes anyaga böngészhető az aukciósház honlapján (www.pinteraukcio.hu), hamarosan pedig nyomtatott katalógus formájában is elérhető lesz a Falk Miksa utcai üzletben, valamint a Vaszary Galériában. Az aukciós tárlat a Vaszary Galériában, hétfőtől vasárnapig 10-18 óra között tekinthető meg. A minden érdeklődő számára nyitott élő aukcióra augusztus 12-én, szombat este 18 órától kerül sor, szintén ugyanitt.

Az árverésen személyesen, vagy vételi megbízással, illetve telefonon keresztül tud részt venni.

Online is lehet licitálni élőben az axioart.com független műkereskedelmi portálon keresztül.

Pintér Galéria és Aukciósház
H-1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.

www.pinteraukcio.hu
E-mail: info@pinteraukcio.hu
Mobil: +36 30 33 10 600

CÍMKÉK: