Percepciók 3. evolutio

|

Kiállítás a Társalgó Galériában

A Társalgó Galéria már szokásos évnyitó tárlata folytatja, újranyitja a „Percepciók” című sorozatát.

E csoportos szériában a cég „saját” művészei, valamint külsősök (meghívottak, jelentkezők) mutatják be a galéria által az aktuális évre megadott témában készült műveiket. Tavaly „a csend” volt a téma, idén az evolutio.

Gyémánt_L_Nézetazoosság

Gyémánt László: Nézetazonosság

Ez a tematikus játék mindjárt megtetszett: a galéria ad témát – tessen belőle műveket kreálni, ne csak úgy a vakvilágba. (Valamikor a 19. században dívott a „pályaművek” témahirdetése és versenyeztetése, nem volt tök hülyeség…) Az idei téma (és a kiállítás alcíme) – evolutio. Tágan értve – emberiségben, tájban, lélekben, fejen belül és kívül. (Gyémánt László egy majommosolyt és a híres nyelvöltögetős Einsteint rakta egymás mellé – Nézetazonosság című kettős vásznán (100×200, olaj, vászon). Poén – lehetett volna több is.

PInter_Andras_Ferenc_Duality3-IMG_1017

PAF: Duality 3

Ami elsőre megragadott: PAF Duality 3 című nagy vászna (100×200 cm, vegyes technika). Dinamikus bolyongás, szinte monokróm faktúra, melyet a kép két hangsúlyos pontján bíbor (vörös) alakulat fog belső feszültségbe. Ez a frissességében (sebességében) lebilincselő festmény uralja a kiállítást. Nekem valamiért a 2014-es Blue Eruptions című képét idézi (mit hogy valamiért – Google a barátom…) – bár az akkori „robbanás-élménye” legfeljebb csak színkezelésében emlékeztet e mostani, Duality 3 címűre.

Essebánki_Ákos_Kék szoba

Esse Bánki Ákos: Kék szoba

Tetszett Esse Bánki Ákos Kék szoba című vászna (130×340 cm, olaj): mert nagyon cseles ez a kép: először is két kép egybekomponálása – a műterembelső az egyik és a bevillanó utca a másik, mintha az egyik tükrözné, befogadná a másikat. A kék szín összerántja a kettős látványt, a vizuális illúzió talányos (trompe l’oeil – azaz játék is…).

Rajcsók Attila_A_kút

Rajcsók Attila: A kút

Egészében az idei festői anyag kevésbé volt meggyőző, a tavalyi (csend) többet vitt. Viszont az a pár szobor, ami mégis sűrűvé teszi a kiállítást, revelatív hatással bír. (Rajcsók Attila: A kút, hegesztett, festett acél, 120x35x35,5 cm.)

Majoros Áron műve

Acéllal dolgozni hálás (kurva nehéz) meló – itt a művész azzal játszik, hogy kvázi könnyűvé teszi az anyagot (lehet vagy 70 kg): a légiesség látszata lebilincselő. Megkapott még Majoros Áron Buste II-je (acél, 188x46x30 cm) – lemezekből összeálló portré.

Hát igen, így állunk össze – szeletelve/szeletekből.

web_cover-580x450

Kiállító művészek:

Ábel Tamás, Balázs Imre Barna, Csáki Róbert, Csík István, Esse Bánki Ákos, Gyémánt László, Incze Mózes, Majoros Áron, Németh Marcell, Paulikovics Iván, PAF, Rajcsók Attila, Szabó György, Zalakovács József

A kiállítás megtekinthető 2015. október 30-ig

Art.Salon / Társalgó Galéria
1024 Budapest, Keleti Károly utca 22.
www.tarsalgogallery.com
www.facebook.com/artsalonbp

CÍMKÉK: