Nagy>on

|

Nagy Fruzsina és Nagy Gergő jelmez- és fotókiállítása a Klauzál 13 Galériában

Beszélgetés Nagy Fruzsinával

Péterfy Bori         Fotók: © Nagy Gergő

A Trafóban bemutatott Tabu kollekció című divatkoncert terveiért Nagy Fruzsina 2017-ben a legjobb divattervező címet kapta. A Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői ezért keresték meg, hogy rendezzen kiállítást a fesztivál alkalmából. A mostani egy különleges tárlat, amelyen nem csupán színpadi jelmezeket láthatunk, hanem a fotókon, különleges ruhákban, különleges helyszíneken, nagyszerű színészeket. Nagy Fruzsinával beszélgettem.

Alföldi Róbert

Ez egy nagy lehetőség, hogy jelen lehetünk a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Vince Kiadó Galériájában pedig megtaláltuk hozzá a tökéletes helyszínt. A képek egy nagyobb szabású koncepció keretében születtek, mert egy albumot szeretnénk létrehozni a következő két évben. Az az elgondolásunk, hogy jeles közéleti személyiségeket, művészeket – nem csak színészeket –, zeneszerzőket, sportolókat fotózzunk le a jelmezeimben. Az a nagy vágyam, hogy én külön tervezhessek ezeknek a neves embereknek. Nagyon érdekelne, hogy Hosszú Katinka, Fischer Iván, Parti Nagy Lajos viselné-e a jelmezeimet.

Az itt látható ruhák sem kifejezetten színházi jelmezek…

Igen, a legtöbbjük nem hagyományos, hanem látványszínházi előadásból való. Amikor azt érzem, hogy belém szorul a sok kreativitás, és nem tudom kiélni a hagyományos színházi munkáimban, akkor kitalálok valami „őrültséget”. Legutoljára a Soharóza kórussal, Halas Dóra karnaggyal közösen rendeztük a Tabu kollekciót, és abban különböző tabukra találtam ki jelmezeket. Már készül a következő darabunk, amiben egy hivatalba jönnek a panaszosok a különböző ügyeknek a jelmezeiben.

Borbély Alexandra

A kiállításon neves színészek viselik a jelmezeket egészen különleges helyszíneken. A képeken például Ónodi Eszter, Törőcsik Franciska, Borbély Alexandra. Alföldi Róbert, Keresztes Tamás látható. Könnyen ráálltak a feladatra?

Könnyű dolgom volt, mert dolgoztam már velük, és kialakult az a bizalom, ami feltétlenül kell a közös munkához. Az volt csak a probléma, hogy az ő elfoglalt életükbe hogyan tudjuk beleilleszteni ezeket a pár órás fotózásokat.

A helyszínek is különlegesek.

Igazából van, amit rögtön tudtunk, hogy hol szeretnénk, valamire meg vadászni kellett. Alföldit nagyon szerettem volna egy fürdőben lefotózni. Azt képzeltem, hogy felfújható fotelben, a Gellértben lebeg a vízen. De hát az kivitelezhetetlen volt. Így a Zara hotelben fotóztuk le Alföldit, mert ott találtunk egy olyan helyszínt, ami megtetszett. Péterfy Bori helyszínét, aki lebeg az asztal fölött, Gordon Eszter ajánlotta. A Vadrózsa étteremben a vezető megengedte, hogy pár órát fotózkodjunk a télikertben. Hogy helyszínt hogyan találunk? Kérdezgetek ismerősöket: kellene nekem egy patinás étterem, nem tudsz-e valakit? Így. Olyan pici ez a Budapest és olyan pici ez a Magyarország, hogy valami mindig sikerül.

Nagy Ervin

A jelmezek szülték a helyszíneik ötletét?

Igen. Általában egy jelmezből indulunk ki, amit szeretnénk lefotózni, mert a szívemnek kedves, vagy aktuális. Már olyan is volt, hogy azt éreztem, a raktárban annyira pusztul a jelmez, ha nem örökítem meg, akkor már soha nem lesz ráadható senkire. És ez is egy cél. A jelmezek, amint egy színdarabot lejátszanak, mennek a raktárba. Ha nagyon extrémek meg különlegesek, akkor még inkább. Akkor nem is lehet újrahasznosítani, mert, ugye, egy tervező szellemi termékei.

Vannak tehát a jelmezek. Kiválasztjuk, hogy ki viselje. Az adott, hogy milyen alkatú emberre terveztem, s akkor hasonlót kertesünk. Én nagyon szeretem az extrém, kontrasztos helyszíneket, amik kiemelik például a jelmez humorát. Nagyon szeretem a szürreálisabb világot, vagy a furcsa, bizarr ellentétet, vagy kreálok feszültségeket. Legyen nagyon nem odavaló, de valahogy mégis, mert a színvilága összecseng. Például azon a képen, amelyen kék estélyiben Törőcsik Franciska kilép egy medencéből. Abszurd, de valahogy a ruha kékje, meg a csillogó fény meg a víz tükrözése harmonizál. Nekem ezen a képen olyan a medence, mintha az ő ruhájának lenne az uszálya.

Ónodi Eszter

De a színházi előadásokhoz készített jelmezeinek is megvannak ezek a különlegességei…

Igen, az tény, nagyon erőlködnöm kell, hogy visszafogjam magam. Ott mégiscsak az a célom, hogy az előadást szolgáljam. Jól működjön a jelmez, és a színész jól érezze magát benne, és ne térjek el a rendező elképzeléseitől. De azért már észreveszem, hogy egyre nagyobb teret kapok ebben is a rendezőktől. Vannak merészebbek, akik bevállalnak egy-egy különleges jelmezt. Legutóbb a Radnóti Színházban Andrei Şerbannnal nagyon izgalmas volt a III. Richárd. Alföldi Róbert is egyre többet hagy rám, Bodó Viktornál pedig általában minden darabban felbukkan valami nagyon furcsa figura, amit ő szeret. No és persze én is.

Törőcsik Franciska

A kiállítást Székely Kriszta rendező nyitotta meg április 3-án.

Nagy Fruzsina és Nagy Gergő jelmez- és fotókiállítása április 20-ig tekinthető meg a Klauzál 13 Galériában (Budapest VII., Klauzál tér 13.)

CÍMKÉK: