Megnyílt a füredi Esterházy-kastély

|

Blaha Lujza, Jókai Mór, Jászai Mari…

 Ha Balatonfüredre utazunk, némileg a reformkorba is visszakerülünk. Elteltek századok, közben a füredi kulturális örökség a modern törekvésekkel vegyülve új értelmet kapott. Néhány hete a felújított Esterházy-kastély is megnyílt mindenki előtt és egy állandóan látogatható tárlattal mutatja meg mindazt, ami a városban vonzó, értékes és gyógyító.

A reformkor pezsgő társasági életébe érkezett meg Balatonfüredre Blaha Lujza, a kor ünnepelt színésznője, Batthyány Elemér társaságában. Akkor már állt az ország harmadik kőszínháza, a Kisfaludy Színház, és bár a színésznő nem játszott ott, mégis Füred vált második otthonává. Vaszary Kolos hercegprímás tanácsára vett nyaralót magának a város közepén, a bíboros ugyanis azt mondta neki, hogy ha egészségben, hosszú életet szeretne élni, akkor töltse a nyarait Balatonfüreden.

Eleinte a gyógyvíz, a fürdő és a források hívták a látogatókat Füredre, de a 19. század második felére a társasági élet kihagyhatatlan pontjává vált. Jókai Mór – akinek villája nem messze áll Blaha Lujzáétól – úgy ragadta meg Füred sajátszerűségét, mint ahol a fesztelenség és az elegancia kettőse találkozik és a sajátos füredi langyos szellő, már a kocsiról leszállva foglyul ejti az érkezőt.

A jelenlegi városvezetés az elmúlt évtizedekben azon dolgozott, hogy visszahozza a reformkori város hangulatát, leginkább az alsó városrész építészeti örökségeinek, historikus utcáinak felújításával. Az Esterházyak neobarokk nyaraló-kastélya régóta tervben volt már, az ingatlanhoz mintegy hét éve jutott hozzá az önkormányzat. A leharcolt villát még a helyiek sem nagyon ismerték, néhány hete pedig teljesen felújítva kívül-belül látogathatóvá tették. Az épület nemcsak önmagában őrzi a valamikori arisztokrácia emberléptékű világát, de az ingatlanban látogatóközpontot alakítottak ki, benne egy nyaralástörténeti állandó tárlattal, amelynek éppen az a küldetése, hogy az említett reformkori miliőt teljesen belélegezzük.

A Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. egyrészt az ingatlan fejlesztési koncepcióját adta, vagyis, hogy miként lehet a több százéves kastélyt a jelenkor igényeihez igazítva funkcióval megtölteni, de ők készítették a valamikori Füredet megidéző kiállítást is. A kor ismert közéleti személyiségeit közénk varázsolták, így Jókai Mór mellett találkozhatunk ünnepelt színésznőkkel: Laborfalvi Rózával, Blaha Lujzával, Déryné Széppataki Rózával, Jászai Marival, fürdőlátogatókkal, arisztokratákkal, birtokos nemesekkel, polgárokkal, hivatalnokokkal és művészekkel.

Emellett a gyógyhatású fürdő terapeutikus módszereit is bemutatják, gyógyászati terekbe engednek betekintést, részletezik a városban előbukkanó forrásvizek gyógyító hatásait, és a balatoni hajózást is folyamatában láttatják. Felidézik a múlt ismert közéleti személyiségeit: Jókai Mór mellett találkozhatunk a kor ünnepelt színésznőivel.

A kor ismert közéleti személyiségeit közénk varázsolták, így Jókai Mór mellett találkozhatunk ünnepelt színésznőkkel: Laborfalvi Rózával, Blaha Lujzával, Déryné Széppataki Rózával, Jászai Marival, fürdőlátogatókkal, arisztokratákkal, birtokos nemesekkel, polgárokkal, hivatalnokokkal és művészekkel.

A Balaton, de mindenekelőtt Füred fejlődését 1825 és 1914 között követik a berendezett termek, azt a szellemileg termékeny időszakot, amelynek ha Füredre ellátogatunk, így vagy úgy a részesei leszünk.

Az Esterházy-kastély

A mai kastély földszinti részét 1781-82-ben építtette gróf Esterházy Kázmér, Zólyom vármegye főispánja Pauly Mihály építőmester tervei alapján, késő barokk stílusban. Nem sokkal később, 1785-ben gróf Esterházy Károly megvette az épületet és vendégfogadóként működtette. 1837–38-ban emeletet húztak az L alakú épületre, itt további vendégszobákat nyitottak benne, a homlokzatokat pedig klasszicista stílusban átalakították.  Gróf Esterházy Jenő 1921-es halála után unokahúga, herceg Quadt-Wykradt-Isny Sándorné Esterházy Mária Anna grófnő tulajdonába került az épület. Az újabb átalakítás 1943-ra tehető, az Esterházy Szállodára egy második emeletet épített a Quadt család, ekkor az épület homlokzatai késői neobarokk jellegű kialakítást kaptak.

CÍMKÉK: