Maurer Dóra kiállítása

|

IXEK 7-1

Vintage Galéria

A Vintage Galériában Maurer Dóra legutóbbi egy évben készült festményei láthatók. A kiállított hatrészes sorozat a lezáratlanság felmutatásával az újabb lehetőségek továbbgondolására biztat. A festő a vörös, sárga, kék színmezőkön alapuló gyönyörűséges variációs rendszert épített fel, amelyben ott a kombinatorika és a rend. A színek és a formák együttesei is önálló karakterekké válnak, s két dimenzióban is térhatásúak. Ez Maurer festményeinek jellegzetessége, ahogy minden konkrét formával a végtelenség érzetét kelti. Festői világában rend van és kitárulkozás, majdhogynem derű.

Maurer Dóra megfogalmazása szerint „ezek egyfajta formatornák”. Valóban, szinte lebegnek, táncolnak a különböző, erőteljes színmezők.  Az alkotót mindenben az elmozdulás és a mozgás világa érdekli. Tudományos munkásságában is a színek egymásra hatása, a konceptualitás régi és új formáinak vizsgálata foglalkoztatta. Nem egy műfajban. Az 1960-as évek közepétől a fotó és a művészet eszköztára is rendelkezésére állt.

Maurer alkotásaiból 2019 nyarán önálló kiállítás nyílt a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben.  Szerepelnek itt grafikai munkák, festmények, fotók, fotó alapú konceptuális művek; és a filmjei is, vagyis képet kaphat a látogató a kivételesen sokszínű alkotói tevékenységről.

A Kossuth-díjas Maurer Dóra (1937) mind a nemzetközi, mind a hazai művészeti élet fontos szereplője. 1968-tól magyar-osztrák kettős állampolgárként vállalt szerepet a magyarországi neoavantgárd nemzetközi kapcsolatrendszerének kiépítésében. Az utóbbi években a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) kiállításait szervezi, amelynek alkotói Kassák, Moholy-Nagy, Kepes, Schöffer, Vasarely és mások munkásságát követve művelik a nem-ábrázoló, szerkesztő-kutató alkotásmódot.

Művészetszervezői tevékenysége mellett művészetpedagógiai munkássága is jelentős. Nemcsak a Magyar Képművészeti Egyetem professzora, de tanított több külföldi intézményben is. 2017-től ő a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke. A hetvenes évektől kezdve rendszeresen állít ki jelentős nemzetközi tárlatokon, az utóbbi években szerepelt többek között a párizsi Centre Pompidou (Promises of the Past, 2011), a chicagói The Art Institute (Light Years: Conceptual Art and the Photograph, 1964–1977, 2011), a New York-i MoMA (Transmissions. Art in Eastern Europe and Latin America 1960 – 1980, 2015), valamint a londoni Tate Modern (Performing for the Camera, 2016) csoportos tárlatain, utóbbi helyszínen 2019-ben nyílt meg önálló retrospektív kiállítása.  Jelenleg, az említetteken kívül, a Museum Haus Konstruktív (Zurich), a Moravska Galeria (Brno), a MUMOK (Bécs) tárlatain láthatóak az alkotásai.

A Vintage Galériában január 15-ig tekinthető meg az IXEK 7-1 című sorozata.

CÍMKÉK: