Leonardótól Miróig

|

Százötven év rajzok és grafikák bűvöletében

A Szépművészeti Múzeum kivételes grafikai gyűjteményéből – a több tízezer rajz, s közel kétszázezer sokszorosított grafikai anyagból kiemelve – láthatunk félszázat.

Egon Schiele: Ölelkező nők 1915

Mikor az ember szeme a képernyő-nézegetéstől elfáradt, akad mindenféle más nézegetni való. A Szépművészeti Múzeum kivételes grafikai gyűjteményéből – a több tízezer rajz, s közel kétszázezer sokszorosított grafikai anyagból kiemelve – most láthatunk félszázat. A kiállítás azért is kivételes, mert a művek a legsérülékenyebb anyagra, papírra készültek, de hát mit tehetünk, ha erre dolgozott Dürer és Leonardo, Raffaello, Rembrandt, hogy csak egy-két nevet említsek a magukat műveikkel itt képviselő alkotók közül.

Igen, ilyen gazdag a múzeum, amelynek gyűjteményi alapját az 1871-ben az állam által megvásárolt Esterházy gyűjtemény képezte (az eddig sorolt képzőművészek alkotásai így kerültek ide) , majd Majovszky Pál adományaként a XIX – XX. század kiválóságaitól –  Eugène Delacroix, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Georges Seurat, Auguste Rodin, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Egon Schiele, Oskar Kokoschka – néhány remekműve is a Szépművészeti tulajdonába került.

A kiállítás és a Bódi Kinga és Bodor Kata szerkesztette Papír/forma – Nyolc évszázad legszebb rajzai és sokszorosított grafikái a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria  gyűjteményeiben  című vaskos  (536 oldalas) katalógus az örvendetes eseményt, a kollekció százötven éves fennállását köszönti.

Rippl-Rónai József képe

A tárlaton ritkán látható műalkotások között – természetesen – ott találjuk Munkácsy, Rippl-Rónai József, Zichy Mihály és Barabás Miklós alkotásait is.

A jubileum alkalmából két nemzetközileg is jelentős képzőművész ajándékával gazdagodott a gyűjtemény.  Georg Baselitz harminc grafikai lapját, Maurer Dóra pedig 13 Nyom című tizenhárom részes archív pigmentlenyomatát adományozta a múzeumnak.

Leonardo da Vinci rajza

A ritkán látható remekművek a kivételes alkalomból megtekinthetők a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében augusztus 15-ig.

CÍMKÉK: