Látványtér idén is

|

A tizedik – FUGA

Kevesebb színházi előadás készül, de azért születnek új produkciók a körülmények ellenére is.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Látvány- Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának (MALÁT) szervezésében idén is kiállításuk  nyílt a FUGÁ-ban – igaz online, de kiállítás és látható.

Ez a tizedik alkalom, amikor önálló kiállításként összegyűjtve láthatjuk a Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező kurátor által rendezett gyönyörű tárlatot. A Magyar Látvány- Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága fogja össze mindazokat, akik a színházaknál ezen a területen dolgoznak. Közel száz tagot számlálnak, de a nyílt pályázatra  nemcsak ők küldhetnek pályázati anyagot.

Idei kiállító művészek: Antal Csaba, Bagossy Levente, Balázs Juli, Bartos Letícia, Bianca Imeldia Jeremias, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Cziegler Balázs, Erkel László Kentaur, Füzér Anni, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Márk, Kálmán Eszter, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Beatrix, Kovács Andrea, Nagy Fruzsina, Nagy Viktória, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Szendrényi Éva, Szűcs Edit, Varjas Zsófi, Vereckei Rita, Zeke Edit.

A kiállításon versenyen kívül látható a Végtelen dűne, amely 2019-ben a Prágai Quadriennálén (ez a színházi látványtervezők négyévente ismétlődő világkiállítása, amelyet a Szcenográfusok, Színházépítészek és Technikusok Nemzetközi Szervezete hívott életre) a legjobb kiállítás volt az országok és régiók kategóriában. Alkotók: Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Nagy Fruzsina. Bizonyítva, hogy ez a tehetség és az a szakmai minőség országhatáron kívül is konvertibilis. Például Antal Csaba a salzburgi Mozarteum, a cambridge-i Harvard University professzora, Kentaur Roman Polanski, Cameron Macinthosh produkcióinak részese.

A látványtervezők olyan képzőművészek, akik munkáikkal színházi játszóteret varázsolnak.

„Amikor ezt a kiállítást tizenegy évvel ezelőtt létrehoztam – mondja Balla Ildikó –, de sokkal előtte megálmodtam, akkor az volt a célom, hogy művészi munkákat láttassuk, hogy aki eljön erre a kiállításra, érezze, lássa: ezeket felkészült képzőművészek álmodják meg és ilyen szinten.  Gondolatok vannak a látvány hátterében és ezeket a gondolatokat mindig a rendezői elképzeléssel, a színdarab szövegével kapcsolatosan építjük fel, és vizuálisan képzett szinten jelenítjük meg.  Ez a lényeg.  A bemutatott díszlet- és jelmezek önálló művészi alkotások.”

Az online körülmények között is megtartják azt a hagyományt, hogy a kiállítók közül maguk választanak legjobbakat, s az előző év díjazottjai által készített műveket kapják elismerésül. Az előző évben díjazottak Nagy Fruzsina és Antal Csaba alkotásának örülhettek.

Az online megnyitó, a kiállítás és a tárlatvezetés a FUGA YouTube csatornáján látható. Köszöntőt mondott Balla Ildikó a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) és Zeke Edit, a MALÁT alelnöke és Erkel László Kentaur, a MALÁT elnöke. A tárlatot Forgách András író nyitotta meg, támogatta a FUGA és az előző évnél kisebb összeggel Nemzeti Kulturális Alap.

Az ingyenes tárlatot bárki megtekintheti a Facebookon vagy a FUGA YouTube oldalán.

CÍMKÉK: