Látványtér 2022

|

Díszlet- és jelmeztervezők kiállítása a Fugában

Ahány alkotó, ahányféle előadás, annyiféle látványvilág, gondolkodásmód és ötlet.

Kiállítás a Fugában

Közös élményünk kevesebb lehet, mert a járvány csak nem akar múlni, az előadások száma csökken, és bár van e-színház, ami valahogy mégsem ugyanaz. Bár mostanában már nem minden színházban dolgozik szerződtetett (házi) díszlet- és jelmeztervező, az elkészült előadások látványa azt bizonyítja, hogy a képekkel egyre intenzívebben kommunikáló világban megtalálják azt a nyelvet, amellyel az élményt erősíthetik.

Az első látványtér bemutató még a hajdanán, tán húsz évvel ezelőtt a Palme-ház összes termeiben volt, ahol a jelmeztervezők többsége a ruhákat is felvonultatta, a díszlettervezők alkotásait maketteken csodálhattuk meg. A hatalmas termekben színházillat kavargott és ámuldozhattunk a selymek, bársonyok, csipkék majd’ megfogható közelségében.

Izsák Lili díszletterve

Itt most nincsenek jelmezek és makettek. Ahogy tavaly is, online történhetett meg a megnyitó. Most is egy-egy előadás látványa pár fotón látható egyforma tablókon, szép sorban, egymás mellett. Az egyes képek is azonos méretűek, s ami az előnyük, hogy nemcsak a színpadképet láthatjuk, a keretet, amiben az előadás életre kel, hanem a legtöbb képen ott a színész, aki mindennek életet ad, aki magát a színházat működteti.

Ahány alkotó, ahányféle előadás, annyiféle látványvilág, gondolkodásmód és ötlet, amely ilyen visszafogott körülmények között is érzékelhető és magával ragadó.

Antal Csaba díszletterve

Az idei kiállító művészek: Antal Csaba, Balázs Juli, Balla Ildikó, Bartos Letícia, Berzsenyi Kriszta, Bognár Eszter, Bozóki Mara, Devich Botond, Fekete Anna, Giliga Ilka, Hoffer Károly, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Izsák Lili, Bianca Imeldia Jeremias, Kálmán Eszter, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Molnár Zsuzsa, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Pajor Patrícia és Herman Anett, Palya Gábor, Szelei Mónika, Szendrényi Éva, Szűcs Edit, Virág Vivien, Wunder Judit, Zeke Edit.

Az, hogy a kiállítás létrejöhetett, Balla Ildikó – a kezdetektől szervező és kurátor –  lelkes és áldozatos  munkájának köszönhető.

A kiállítást Csizmadia Tibor színházi rendező nyitotta meg, január 14-én

A megnyitó megtekinthető a FUGA YouTube csatornáján.

A Látványtér 2022 online katalógusa az interneten megtekinthető.

Ahogy minden évben, most is szavazhatnak a díszlet- és jelmeztervezők arra, akit maguk közül ebben az évadban a legjobbnak ítélnek.

A kiállítás január 31-ig tekinthető meg a FUGA-ban (Budapest, V., Petőfi Sándor u. 5.)

CÍMKÉK: