Látványtér 2017

|

Díszlet- és jelmeztervezők kiállítása a FUGA Budapesti Építészeti Központban

A FUGA Budapesti Építészeti Központ már harmadik alkalommal ad otthont a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága reprezentatív szakmai kiállításának.

Az esemény több szempontból is kivételes. Egyrészt, nagyon kevés olyan, művészeket tömörítő szervezet van, amelynek tagjai ennyire figyelnének egymásra.  Ők az összes magyarországi díszlet- és jelmeztervezőt – akik nemcsak a színházhoz, de a filmekhez, a televízióhoz, s mindenfajta olyan produkcióhoz, amelyek a látvány fontosságát igénylik – tömörítik. Nemcsak képviselik őket, de igyekeznek a jogaikat is érvényesíteni és fáradoznak azon is, hogy minél többször megmutatkozzanak a nagyközönség előtt. A nézőket is érdekli, hogy mi és hogy történik a színfalak mögött, hogy készül egy színházi előadás, egy filmes produkció, hogyan készül el egy jelmez, hogyan néz ki közelről. Ez a kiállítás is egy olyan alkalom, ahol ezekbe a különleges folyamatokba bepillanthatunk.

Ezért szervezik meg minden évben a Látványtér tárlatot is. A kiállítás résztvevői munkáik bemutatásával az egész színházi évadról nyújtanak élvezetes képet. Láthatunk jelmezeket (próbababán valóságos méretben), előadások fotóit állóképeken és azok jeleneteit, részleteit több monitoron is, valamint maketteket, amelyek az egész színpadtér miniatűr látványát kínálják. Végigkövethetjük, hogy néhány vonalas rajzból milyen fantasztikus jelmezek születnek.

A hatalmas színházi díszletnek előképe egy ötven-hatvan centi szélességű aprócska modell, amelyből aztán az Erkel Színház vagy a Vígszínház hatalmas színpadán óriási díszlet készül. Lenyűgöző az a gondosság és aprólékosság, ahogy például Bagossy Levente nemcsak a teljes, berendezett teret és környezetet, de még a proszcénium páholy korlátait is elénk varázsolja. Ezek a munkák már önmagukban is művészi alkotások, nemcsak dokumentációi egy bonyolult, nagy hatású színpadi műnek, hanem művészi alkotások, amelyekből további művészi produkciók születnek.

A kiállítás s a díjak ötletadója Balla Ildikó tervezőművész, aki idén a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán Kiss Csaba rendezésében megvalósított Goldoni-mű, a Házasság Palermóban díszleteit és jelmezeit alkotta. Láthatjuk az előadás díszletének makettjét, a jelmezekről pedig előadásfotók sokaságát.

A megnyitón a társaság képviseletében Kentaur (Erkel László) köszöntötte a közönséget, a bevezető szavakat Polgár Csaba, az Örkény Színház művésze (Izsák Lili látványtervező férje) mondta, aki már nem először lépett fel ebben a szerepben. Opponens volt a Nagy Romulus-előadás látványtervénél a Képzőművészeti Egyetem Látványtervező tanszékén. Elmondta, hogy azért kedveli ezeket a kiállításokat, mert olyan díszleteket és jelmezeket láthat, amelyeket még „nem zilálta szét” a rendező meg a színész. Megjelenik maga az álom, a darabhoz köthető tervezői álom – a teremtés ötödik napján –, amikor még tiszta minden, mert még nem jött az ember, aki belegyalogol és összemaszatolja. Mostanában a József és a testvérei (díszlet: Izsák Lili, jelmez: Szlávik Juli) előadásának a látványa áll közel a szívéhez. Nagy élménye volt a Jógyerekek képeskönyve  (jelmezterv: Nagy Fruzsina) és az Arturo Ui (jelmezterv: Benedek Mari, díszlet: Ambrus Mari).

Az idei kiállítók:  Antal Csaba, Árvai György, Bagossy Levente, Balla Ildikó, Bárdosi Ibolya, Berzsenyi Kriszta, Boros Lőrinc, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Giliga Ilka, Hermann Anett és Pajor Patrícia, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Bianca Imelda Jeremias, Kentaur, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kőszeghy Flóra, Klimo Péter, Nagy Fruzsina, Nagy Viktória, Németh Anikó, Sárdi Zoltán, Szendrényi Éva, Szűcs Edit.

A megnyitón adták át a tavalyi kiállítás közönségdíjait, amelyet jelmezterveiért Nagy Fruzsina, díszletterveiért Bagossy Levente kapott.

A kiállítás január 14-ig tekinthető meg a Fuga Budapesti Építészeti Központban (Budapest, V., Petőfi Sándor utca 5.)

CÍMKÉK: