Kortársak karanténban

|

Kirakatkiállítás a Kieselbach Galériában

„Az élet nem állhat meg. Szükségünk van a közösség erejére. A művészet, a művészek létezése, inspiráló munkája kapcsolatok, kiállítások, a közönség reakciója nélkül lehetetlenné válik.”

A szerző felvételei

A bezártság mindenkit frusztrál. A művész, az író, a festő mindig magányosan alkot. Most elérkezett az az idő, hogy a néző, a közönség is a kényszerű magányt élvezheti. De nem élet az élet színház, zene és a lelkünket is megszólító képek nélkül. A Kieselbach Galéria sokadik kiállítására különleges képeket válogatott, olyan kortársak alkotásait, akik a karanténhelyzetre reflektálnak.

„Az élet nem állhat meg. Szükségünk van a közösség erejére. A művészet, a művészek létezése, inspiráló munkája kapcsolatok, kiállítások, a közönség reakciója nélkül lehetetlenné válik. A Kieselbach Galéria ezért úgy döntött, hogy a körülményekhez alkalmazkodva különleges karantén-tárlatot rendez kortárs festők és szobrászok részvételével” – fogalmazott Kieselbach Tamás.

A tárlaton kiállító művészek a jelenidő érzéseit fogalmazták vászonra, papírra, fába. Hogy miért pont ők? Alig lelem a választ. Többségükben megvan a jelenre való érzékenység.

Batykó Róbert a saját maga által létrehozott géppel vékonyítja el festményeinek rétegeit, és ezzel a minimálisnak tűnő szín- és vonalvilágot teszi mozgalmassá. Bukta Imre itt látható festményén a falu főutcáján heverésző tehéncsordát látunk, amiket már senki nem fej, a tej az aszfalton hagy mindenféle formát. Igazi Bukta-kép ez, egyszerre támad sírhatnékunk és nevethetnékünk.

Fehér László: Gyerekek (2019)

Czene Márta asszociatív képei egyszerre meditatívak és történeteket mesélők. DrMáriás most is közérzeti és járványügyi. A pop art eszközrendszerével vidámítja a tragikusan szomorút. Fülöp Gábornak két szobra szerepel. Hecker Péter is a pop artból táplálkozó játékossággal, egyszerű színekkel és erős kontúrokkal alkotott képei egyszerre szatirikusak és komolyak. Ferenczfy Kovács Attila és Fehér László fotórealizmusa a lélektelenségé. Iski Kocsis Tibor a konceptuális művészetet képviseli, amelyben fellelhetők a hagyományos festészeti technikák és a fotószerűség. Szén és krétarajzai szürreálisan „embertelenek”.

Király Gábor görcsös szörnyetegei félelmetesek és taszítók, ahogy a környezetünkben sok minden. Részeg Botond világa valamiféle tudattalant vetít a vászonra. Stark Attila túlburjánzóan színes világán is érződik a pop artos gyökér, és nagyon harsány, ahogy azt a graffitiművészet is megköveteli. Szabó Ábel a szürreális magányt a fotórealizmus eszközeivel jeleníti meg, a kihalt, lélektelen várost. Verebics Ágnes kétségbeesett nőisége festményein-nyomatain áttörő. Weiler Péter a Hullazsákká alakítható pizsama (2016) alkotásával keltette fel figyelmemet, de ő az, aki sikeres és nyereséges online cégeket hozott létre és üzemeltet. Itt visszafogott szín- és formavilágú realizmusával még ebben a helyzetben is a kedélyt képviseli.

A hetven műalkotást a maguk valóságában is meg lehet tekinteni, csak el kell látogatni Budapesten a Szent István körút és a Falk Miksa utca sarkára. Betekintve a kirakatüvegeken, valós méretben és színvilággal kiállítási körülmények között láthatjuk az alkotásokat. Az online tér pedig azt is lehetővé teszi, hogy otthonról is élvezhessük a kiváló művészek remek, hangulatot vidámító műveit. Mert akármilyen idők is járnak, nemcsak a test, a lélek is szomjazik. Vágyunk az életet, energiát adó erősítésre.

Valamennyi kiállított kortárs műalkotás a Kieselbach Galéria webshopjában megvásárolható, ahol további több ezer festmény és rajz várja még az érdeklődőket a magyar művészet korábbi korszakaiból. Otthonról, tökéletesen biztonságos körülmények között válhatnak a nézők tulajdonosává értékes, garantáltan eredeti műalkotásoknak. Egyetlen kattintással bárki szebbé, izgalmasabbá teheti otthonát.

A kortársak karanténban című kiállítást Nyáry Krisztián nyitotta meg skypon, 2020. április 29-én.

A kiállítás megtekinthető a Kieselbach Galéria Facebook oldalán.

A kiállítás teljes anyaga megtekinthető a Kieselbach Galéria webshopjában vagy a lapozható online katalógusban.

CÍMKÉK: