Képmegnyitás

|

Lugosi Lugo László Budapest-képei a Nyitott Műhelyben – Józsa Ágnes írása

A Nyitott Műhely delikatesz a szó csemege, finomság értelmében, és ez nem képzavar. Itt csupa szellemi különlegesség az élmény – most a gasztronómiakról ne essék szó, mert hát azok is vannak! Oh, Finta Laci levesei! – . A hely hangulata és berendezése magával ragadó és a falak között csupa olyan élménye lehet a betérőnek, ami másutt nincs.

Hogy csak egyet említsek. Tizenöt éve rendezik a Képmegnyitás programsorozatot. Különlegessége, hogy a képkiállítást irodalmi élmény követi. Frankl Aliona fotói voltak az elsők 2008-ban, aztán 2019-ben Szilágyi Lenke, 2010-ben Bodor Anikó, 2011-ben Gerlóczy Sári, 2012-ben Rutkai Bori művei voltak láthatók. Írók képzőművészeti alkotásait nyitották meg írók 2013-ban, aztán Nagy Bernadett festményei, 2016-ban Valuska Gábor, 2017-ben Oláh Gergely Máté fotói, 2018-ban Horváth Éva Mónika festményei, 2019-ben László-Kiss Dezső képei, 2020-ban (online) Déri Miklós fotóit lehetett látni a falakon. De ez így nem lenne delikátesz. Delikátesz attól lesz, hogy a látvány ihletésére írók alkotnak szövegeket, amelyek elhangzanak  a megnyitókon.

Finta László, a Nyitott Műhely vezetője

A idén a két éve elhunyt Lugosi Lugo László fényképész, fotográfiai szakíró (pl. Fényképíró: a dagerrotípiától a digitálisig , 2009, Typotex Kiadó) Budapest fotóiból állított össze kiállítást a művész lánya, Lugosi Blanka. A gazdag életműből a válogatás apropóját Budapest 150. születésnapja adta. A Litera internetes irodalmi portál hét szerzőt kért fel, akik a maguk választotta képekhez írtak szövegeket, így: Bognár Péter, Harcos Bálint, Kemény Zsófi, Kustos Júlia, Oláh Péter, Regős Mátyás olvasták fel szövegeiket a megnyitón.

A kiállítás december 10-én nyílt. Ez sem volt véletlen. Ez a Műhely és a  Műhely gazdájának, alapítójának és működtető-lelkének, Finta Lászlónak  a születésnapja, s most éppen a hatvanadik.

Lugosi Lugo László Budapest-fotói, 2024 január közepéig láthatók a Nyitott Műhelyben, Budapest, II. Ráth György utca 4.

Józsa Ágnes

CÍMKÉK: