Kabbala képekben

|

Uri Asaf kiállítása a 2B Galériában

A Kabbala, lényegét tekintve a bibliaértelmezés jelmezébe bújtatott világkép, mely fejezetről fejezetre, lapról lapra képeket gerjeszt abban, aki annak varázsához közelít.

A 2B Galériában kiállításra kerülő képek és a korai Kabbala két könyve között látszólag nincs kapcsolat. Vajon a középkori misztika és a rajzok szokatlannak tűnő párhuzama valódi jelenség, vagy csak a művész fejéből ered?

A kiállítóteremben, rajzok és festmények kíséretében, a kiállítás magyar nyelven mutatja be a provance-i kabbalisták 12. században írt művét, a Báhir könyvét és a Zohár könyvét is, melyet Spanyolországban írtak a 13. században.

A szokatlan párhuzam, szöveg és vizualitás között, illetve ez a

különös „áthallás” a műfordító évekig tartó munkája közben mutatkozott meg, és ezalatt papírra, illetve vászonra került. A Kabbala, lényegét tekintve a bibliaértelmezés jelmezébe bújtatott világkép, mely fejezetről fejezetre, lapról lapra képeket gerjeszt abban, aki annak varázsához közelít.

A kiállított képek részben egyéni rögtönzések, melyek remélhetően a nézők képzelete előtt is megnyílnak majd. A tárlat 2019. február 4-től március 1-ig látogatható.

CÍMKÉK: