Hungarian Art & Business

|

A nyertes pályaművek

Megnyílt az MBH Bank Művészeti Alapítvány pályázatán nyertes művészek első kamarakiállítása

Az ’Art Wall Café’ elnevezésű pályázatra képzőművészek és művészeti társulások is jelentkezhettek; a szakmai zsűri döntése alapján 8 egyéni művész és egy alkotópáros is lehetőséget kapott művének megvalósítására. A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületében.

Elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business egyedülálló kulturális platformot képvisel, amelynek középpontjában a magyar kortárs művészet áll. Ezen elv mentén indított a közelmúltban pályázati felhívást az Alapítvány, amely ezúttal lehetőséget biztosít a központban meglévő vagy akár speciálisan a helyszínre tervezett képzőművészeti projektek kiállítására.

A pályázatra bármilyen technikával megálmodott munkaterv benyújtható volt, de akár több alkotásból összeállított projekttel is lehetett jelentkezni. A pályázatra művészeti tanulmányokkal vagy azzal egyenértékű szakmai háttérrel rendelkező képzőművészek, illetve művészeti társulások nevezését egyaránt várták.

A nyertes projektek a HAB épületének központi eleme, a szivárványos csigalépcső melletti, nagy területű falfelületen kapnak helyet május közepétől, hathetente pedig más és más alkotás kerül ki a kiválasztottak sorából. Az Alapítvány a pályázat nyerteseinek a kiállítási lehetőségen túl installációs segítséget is biztosít, továbbá aktívan támogatja majd a műalkotások népszerűsítését.

„A pályázat nem csupán egy helyszínt kínál a HAB-ban a művészeknek, hanem lehetőséget is arra, hogy a közönség megismerje és átélje a kortárs művészet sokszínűségét. Támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a művészeti tér még inkább nyitottá és elérhetővé váljon a művészek számára. Célunk, hogy megteremtsük azokat a platformokat, amelyek nem csak az alkotások bemutatásra, de valódi párbeszédre is lehetőséget adnak a művészek és a látogatók között.” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.  

A szakmai zsűri döntése alapján a pályázat nyertes egyéni és páros alkotói: Cseke Szilárd, Dékán-Deák Csenge és Gazsó Márta, Hajgató Terézia, Kala Bence, Kusnyár Eveline, Nagy Dániel, Takács Anett, Tóth Lea, illetve Závorszky-Simon Márton.

Május 15-től Hajgató Terézia Kipukkadt álmok? című kamarakiállítása tekinthető meg a HAB-ban, amely a korai években elszenvedett rejtett sérülésekre hívja fel a figyelmet, valamint segít feldolgozni a szertefoszlott gyermekkori álmokat. Hajgató leginkább a személyes emlékek, traumák feldolgozásával foglalkozik, amelyek intimitásukon túl gyakran társadalmi vonatkozásúak is. A pályázat első kiállítását Boros Lilla muzeológus, történész nyitotta meg, amelyet követően maga a művész mutatta be az egyes darabokat. Az első, több alkotásból összeállított projekt június 26-ig látogatható a HAB-ban.

Hungarian Art & Business

A Hungarian Art & Business (HAB) egy új kulturális központ, amely a hazai és régiós kortárs művészeti szcéna helyzetének elősegítését célozza. A központ kiemelt küldetése hozzájárulni a magyar kortárs képzőművészet kiteljesítéséhez, a művészet társadalmasításához, valamint a művészeten keresztüli párbeszéd megteremtéséhez. A HAB a látogatóknak minőségi kulturális és társasági programokat, a művészeknek pedig kiállításokat, alkotóműhelyeket biztosít, továbbá szakmai együttműködések és kapcsolatok építésével törekszik a magyar kortárs képzőművészet és a nemzetközi szcéna találkozási felületének növelésére.

arthab.hu

CÍMKÉK: