Hiperromantika a 21. században

|

Csáki Róbert: Black rococo / Társalgó Galéria

A digitális látókádat elsöpri az álombarokk, amivel ezek a vásznak meglepnek: időszerűtlenek, de ezért szippantanak fel.

Csáki_Aranykor (30x55 cm, olaj, vaszon, 2014_2015)

Csáki Róbert: Aranykor, 2014-2015 (30×55 cm, olaj, vászon)

Leheletnyi emlékképek, álmok, varázslatok valahonnan a rokokókból. Csáki Róbert képei egy ma elfelejtett képvilágot hoznak eléd a Társalgó Galériában. (Emlékszel még Caspar David Friedrichre, pár éve minden bölcsész szütyőjében volt róla írás, ma már feledték…) Nos, Csáki Róbert képei, valami olyasmire hajaznak, mint valamikor a CDF világa. Csak ő éppen a 21. századból ki(be)tekintve nézi ezt a romantikát. Például az Aranykor című képén (30×55 cm, olaj-vászon), ami elrepít egy valahol létező (nem létező) világba. Álomtáj a képen, valahol távol talán egy vár, vagy lakóház – ki tudja, nem is érdekes –, alkony és alig kivehető facsoport: tündérliget. A kis kép olyan nyelven szólal meg, amin ma már senki sem beszél, óvilágbeli, érthetetlen – mégis, titkos (felejtett) nosztalgiánk odahúz. Ez a vászon ugyan kicsi, de hangulatát, atmoszféráját – mesevilágát – magaddal viszed, mert annyira beléd issza magát. (Markó Károly benéz az ablakon és elsápad: hogy-hogy? A digikorban még létezik ilyesmi?)

Csáki_Black rococo (43x36 cm, olaj, vaszon, 2015)

Csáki Róbert: Black rococo, 2015 (43×36 cm, olaj, vászon)

A címadó Black rokokó címűn (43×36 cm, olaj, vászon) egy lány tán egy bálból érkezett a tükörből, vagy az ellenvilágból néz körül, a háttérből valami fura-sötét figura néz vissza rá, csak a tüll és barokk jelmez közös. És a keserű, halott líra. Ez a fajta képvilág ma tényleg unikum.

Csáki Róbert, a fiatal festő bátran belevágott, hátha be tud törni vele álmaink világába. Azt hiszem, neki sikerül.

(Köszönet a képekért az ArtSalon\TarsalgoGallerynek.)

Black rococo. Csáki Róbert festőművész kiállítása, Art Salon/Társalgó Galéria

Megtekinthető 2016. április 29. és június 30. között

 

CÍMKÉK: