FUGA mikrokozmosz

|

Videók a kortárs kultúráról

Elsődleges megjelenési felületük a FUGA YouTube csatornája

A mind terebélyesedőbb kulturális sivatagban az egyik legpompásabb üde oázis a FUGA építészeti központ a Petőfi Sándor utcában, fantasztikus programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, elméleti előadásokkal, költői estekkel. Ahogy a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván, úgy a Fuga Nagy Bálint nevével azonos. Az ő szellemisége, műveltsége, embersége, széles  látóköre működteti – természetesen segítő társakkal.

A FUGA munkatársai még tavaly tavasszal kitaláltak egy csodát, a FUGA mikrokozmoszt – minden nap öt perc velük, május 24-től naponta – kétszázötven készült már belőlük. Néhány perces videókat készítenek a ház munkatársai. A FUGÁhoz kötődő építészek, és zenében, színházban, művészettörténetben, költészetben alkotók szólalnak meg egy-egy általuk kiválasztott témában, az intézmény sokszínű programkínálata szerint. A videókat Asbót Kristóf készíti a FUGA termeiben. Művészeti vezető Nagy Bálint és Rajk Judit.

A vállalkozás nagyszerűsége abban is megmutatkozik, hogy nincs időrend, a linkekre kattintva a régebbi előadások is megtekinthetők, amelyek a sokféle terület szereplőiből adódóan változatosak: van tárlatvezetés, műelemzés, zene, kiselőadás, felolvasás, könyvbemutató, élménybeszámoló, programajánló.

Nem lehet kétszázötven nevet felsorolni, de egyet-kettőt talán: Winkler Barnabás építész, Rozmán Lajos klarinétművész, Németh Gábor író, Szilágyi Lenke fotóművész, György Péter esztéta, Csanádi Judit építész, díszlettervező, Fábri György tudománykommunikáció-kutató, Durst György filmproducer, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Böröcz László galerista, Beke László és Rényi András művészettörténész, Forgách András író-dramaturg, Csengery Adrienn énekművész, Szőllősy-Nagy András hidrológus, műgyűjtő, Gyabronka József színművész, Gryllus Samu zeneszerző, Saly Noémi művelődéstörténész, és sokan mások, szellemi életünk kiválóságai, akik ebben a félelmetes és szívszorító szeparáltságban megosztják velünk tudásukat, gondolataikat, előadásukkal művészi élményt nyújtanak.

Üdítő élmény a szellemi sivatagban.

A videók elsődleges megjelenési felülete a FUGA YouTube csatornája, ahol minden nap 19 órától nézhető meg az új epizód, így gyarapodik a tartalom.

YouTube: https://www.youtube.com/user/fugabudapest/videos

Facebook: https://hu-hu.facebook.com/fuga.bek/

CÍMKÉK: