Élő búcsú – Kiállítás Juhász Ferenc emlékére

|

A Kieselbach Galéria finisszázsa

Hantai Simon képei kísérik e nyugtalan költő lábnyomát.  

Hantai-Juhász beszélget

Hantai Simon Juhász Ferenccel, anno…

Holnap zár a Kieselbach Galéria Juhász Ferenc-emlékkiállítása. (2015. december 2-án halt meg a költő.) Nagy truváj volt, hogy a galéria a magyar lírai nyelv forradalmárának párban állított emléket: Hantai Simon képei kísérik e nyugtalan költő lábnyomát – ötvenvalahány kép, ötvenvalahány év – s az örök barátság lenyomataként. (Hantai 2008. szeptember 2-án hunyt el Párizsban.) Találkozásuk örökre szólt, ezt láthatod e szolid kiállításon: Juhász Ferencet, a költőt kötetek sora idézi, a lapszerkesztőt és barátságukat egy óriásfotó Hantaival, fiatalon, lebegve a jövőben. Valamint ötvenvalahány festmény.

Hantai Simon

Hantai Simon: Fehér, 1973

Hantai most ide, a Kieselbachba látogatott képei háncsdarabokra, tollfosztásra, hópelyhekre emlékeztetnek, szeriális művek – ahogyan JF-mondatok, abszurd szóáramok állandó ismétlésével dolgozott: kép és szó, festmény és líra e szerialitás révén ezer kilométeres távolságból is szinkronban maradt – kettőjüket, a barátság láncain túl a lírai expresszionizmus kötötte össze.

Így lett JF a lírai beszéd mágusa – olykor fanyalogtak nyelvi varázslatain, nem is mindig jött össze a nagy építmény. De gondold meg: A tékozló ország című kötete (a Dózsa felkelés eposza, 1954-ből) – akkora robbanást hozott ebbe az országba, hogy akinek volt füle, 1956 tornádóját hallhatta ki belőle: a Dózsa-poéma, a maga szürreális világával bejósolta a forradalmat.

Hantai borító_Juhász Titkok kapuja

Juhász Ferenc kötete Hantai Simon festményével

Az Anyám című hosszú vers (1969) életem fordulópontja volt – akkor halt meg apám –, bőgtem, de JF-től tudtam, hogy a felnőtt sors ilyen: simogatva-zokogva vigasztalt. (Latinovits Zoltán mondta fel a verset a Rádióban – felejthetetlenül…)

juhász f buste ferenczy béni

Ferenczy Béni műve

Döbbenetes ez a mostani szellemidézés – főképp Ferenczy Béni buste-jével: valami ősi és egyben 21. századi hippi vesz körül a teremben. És csak bámultam, hogy a finisszázs előtt még milyen sokan voltak kíváncsiak kettejükre, illetve Juhász Ferenc fellelhetetlen életére.

Szép volt.

A kiállítás finisszázsát 2016. július 21-én, du. 18 órakor tartják.

CÍMKÉK: