Art – Craft – Design

|

A FISE kiállítása a Bartók32 Galériában

A Design Hetet megelőző izgalmas esemény a Fiatal Iparművészek Stúdiójának kiállítása a Bartók32 Galériában.

A szerző felvételei

A harmincöt éves, háromszáznegyven tagot számláló FISE mind a tíz szakosztálya felvonultatja neves alkotóinak műveit. Ilyen nagyszabású bemutatóra ötévenként kerül sor. Az egyesület elnökével, Mascher Róbert formatervezővel beszélgettem.

A kiállításon bemutatjuk az iparművészet minden ágát, a klasszikus műfajoktól kezdve a legújabbakig. (Textil, ötvös, belsőépítész, formatervezés, kerámia-porcelán, üveg, grafika, illusztráció, illetve a videoanimáció.) Tagjaink az alkalmazott művészet mindhárom stílusát képviselik.  Láthatunk önálló művészeti alkotásokat, a funkciót előtérbe helyezőt és a kettő közötti (Craft) műveket is.  Nevünkben ott a fiatal jelző, de nemcsak pályakezdők lehetnek a tagjaink. A harmincöt év fölöttiek is addig maradnak velünk, amíg jól érzik magukat közöttünk. Többen vannak  Ferenczy-díjasok, illetve rendkívül elismert művészek, mint például Borkovics Péter üvegművész vagy Háber Szilvia keramikus.

Harmincöt évvel ezelőtt, teljesen más társadalmi rendszerben alakult meg az egyesület. Akkor felsőfokú képzést adó intézmény volt, most több helyen képeznek iparművészeket. Megváltozott a munkájuk?

Azzal, hogy most több egyetem és főiskola (Sopron, Metropolitan, Műegyetem, Óbudai Egyetem) működik, szélesebb lett a FISE merítése. Innen is jönnek tagok. Ez azt jelenti, hogy mindenütt figyelnek a FISE-re, és általában jellemző, hogy a legjobbak jelentkeznek közénk.

Miért érdemes a FISE tagjának lenni?

Aki komolyan veszi a saját szakmáját és érvényesülni akar, annak médiafelület kell, galériát, bemutatkozási lehetőséget kell keresnie. Ebben ad segítséget a FISE. Van egy galériánk a Kálmán Imre utcában, ahol a tagok lehetőséget kapnak alkalmanként két-három hétig a bemutatkozásra. Többször rendezünk közös kiállításokat, és külföldre is viszünk munkákat. Tartunk workshopokat, s Mátranovákon van az alkotóházunk, amelyet hetes turnusokban vagy hétvégeken lehet igénybe venni.

Ki lehet tagja a FISE-nek?

Minden évben június-július hónapban hirdetünk tagfelvételt. Erre küldenek be a jelentkezők portfóliót, fényképeket, s a művek alapján szervezzük meg a személyes találkozót.  A bíráló bizottság a vezetőség. A jelentkezésnél nem fontos a diploma. Sok olyan tagunk van, aki csupán művészeti középiskolát végzett. Ha a bizottság úgy dönt, hogy emeli a színvonalat a munkája, akkor érdemes arra, hogy tagunk legyen, s felvesszük.

Amikor alakultak, megvolt a felvevőpiac. A gyárak, a nagyüzemek foglalkoztattak iparművészeket.  A textilgyárak igényt tartottak a tervezőkre, a gépüzemek a formatervezőkre. A multik saját arculattal rendelkeznek. Hogy találják meg a helyüket az alkotó iparművészek?

Valóban, a könnyűipar, a hagyományos nagyipar teljesen megszűnt. Az emberek ma úgy dolgoznak, hogy ketten-hárman összefognak és létrehoznak egy stúdiót vagy kisvállalkozásokat, ahol egy-egy ötletet vagy technikát, a művészetüket, az elképzeléseiket kibontakoztathatják. Keresnek piacot, vevőket. Kis szériás vagy egyedi munkákat alkotnak. De előfordul az is, hogy műszaki vagy textilipari cég keres meg bennünket, hogy kérnének tervezőt. Többen találtak így állást. A legtöbben más munkát is vállalnak, általában művészoktatók, tanárok ők, akik a havi fizetésük mellett szabad idejükben tudnak a művészetükkel is foglalkozni. Civil szervezet vagyunk, szegények vagyunk, mint a templom egere, úgy működünk. Pályázunk támogatásért, hogy fönntartsuk a galériát, az infrastruktúrát. Működésünkhöz a tagok évi 5000 Ft tagdíjjal járulnak hozzá. A nyolcvanas-kilencvenes években még volt arra pénz, amit ösztöndíjként szétoszthattunk.  Ma már erre nincs lehetőség.

Teljes képet ad a kiállítás a tevékenységükről?

A hirdetésünkre beérkezett alkotások közül száznegyvenöt művész munkáit állítottuk ki, amelyet a vezetőség válogatott. Törekedtünk arra, hogy minden műfaj, az iparművészet minden ága megjelenjen a munkákban. Ez a bemutató arra is jó, hogy megismerjük egymás munkáit, azt, hogy ki-ki hol tart. Így inspiráljuk egymást. A használati tárgyaknak sokféle változata van. Nemcsak a pénz, az igény is dönt. Az emberek egyre inkább keresik azokat a tárgyakat, amelyeket magukénak érezhetnek. Ebben van a jövőnk.

A kiállítás látogatható: 2017.október 9-ig

CÍMKÉK: