Aranykorok romjain

|

Kieselbach Galéria

A tárlat szenzációja, hogy a Csontváry művészetével foglalkozó szekciójában négy olyan mű is látható, amely nem a szerepel a Budai Várban rendezett életmű-kiállításon.

Könyvbemutató és kiállítás a Kieselbach Galéria alapításának huszadik évfordulóján.

12188169_911973495564081_6645968950909580271_o (2000x1238)

Csontváry Kosztka Tivadar: Kairói pályaudvar (Egy est Kairóban) 1904 magántulajdon

Az Aranykorok romjain című kötet Molnos Péter legérdekesebb tanulmányait tartalmazza. Bár az írások a szigorú tudományosság igényeinek is megfelelnek, a könyv stílusa és nyelvezete, a választott témák és a tálalás módja a nagyközönség számára is izgalmassá teszi. A szerző tudatosan összefonja a művészetet az élettel: a műalkotások mellett a történelmi miliőt, az emberi drámákat, a művészek és gyűjtők érdekfeszítő sorsát is bemutatja.

A kötet olvasói megismerkedhetnek a magyar századelő legjelentősebb gyűjtőivel, gróf Andrássy Gyulával, Nemes Marcellel vagy Kohner Adolffal, miközben bepillantást nyerhetnek a korabeli pénzarisztokrácia kivételes életmódjába.

A0034-Vaszary FC (1465x2000)

Vaszary János: Leány feketében, 1906 (101 × 74 cm, olaj, vászon) Kecskeméti Képtár

Megtudhatjuk, hogyan tartóztatták le a rendőrök 1930-ban Derkovits Gyulát, mi kapcsolta össze a legendás angol Rothschild családot Aba-Novák Vilmossal, ki volt az első magyar ember, aki egy Van Gogh-festményt birtokolt és mi volt a magyar kultúrpolitika egyik legnagyobb baklövése a 20. században, amellyel egy csapásra legalább félmilliárd dollárt sikerült elveszteni.

A kötet lapjain látható egy korábban nem ismert, 1894-es fénykép Csontváry Kosztka Tivadarról és először reprodukálják gróf Batthyány Gyula 1954-ben festett albumát, melyet a nyolcéves fegyházbüntetésre ítélt gróf egy márianosztrai börtönőrnek adott ajándékba.

Külön tanulmány foglalkozik a magyar festészet rejtett oldalával, vagyis azokkal a festményekkel, melyek jól ismert képek hátoldalán rejtőztek évtizedeken vagy akár egy egész évszázadon át. A szerző bevezeti olvasóit a festményhamisítók világába is, tippeket adva a hamisítványok felismeréséhez.

A0144-Rippl-Rónai FC (2000x1579)

Rippl-Rónai József: Csendélet narancsokkal, 1910 körül (50 × 65 cm, olaj, karton) magántulajdon

Az Aranykorok romjain című kötet szerzője, Molnos Péter művészettörténész reprezentatív kiállítást rendezett a Kieselbach Galéria húszéves jubileumára. A tárlat rendkívüli csemegéket kínál a látogatóknak: a jól ismert, klasszikus remekművek mellett korábban soha nem látott képek kerülnek bemutatásra. Többek között Munkácsy, Szinyei, Rippl-Rónai, Vaszary, Aba-Novák, Gulácsy és Berény Róbert festményei láthatók a Kieselbach Galériában, ahol video-installációk segítségével az egykori nagy magyar gyűjtők remekművei, Cézanne, Gauguin és Van Gogh alkotásai is megjelennek. A kurátor, Molnos Péter tárlatvezetést tart egy száz évet átfogó időutazás segítségével Kohner Adolf egykori palotájának pazar termeiben.

Fényes Kugler 54036 FC S (2000x1413)

Fényes Adolf: Kugler sütemények, 1909 körül, magántulajdon

A kiállítás utolsó termében arra is fény derül, hogy milyen kapcsolat fűzte Kabos Gyulát a ’30-as évek modern magyar festőihez, s egymás mellett láthatók Aba-Novák Vilmos eredeti és hamisított alkotásai is.

Aranykorok romjain
Kiállítás és könyvbemutató a Kieselbach Galériában
Megtekinthető: 2015. november 5-től december 2-ig.

www.kieselbach.hu

CÍMKÉK: