Angyal-Ember-Áldozat

|

Zvolszky Zita kiállítása a Siklósi Vár Galériában

Zvolszky Zita Barcsay-díjas festőművész Angyal-Ember-Áldozat című kiállítása nyílik 2017. október 5-én 17 órakor a Siklósi Vár Galériában. A tárlatot  Aknai Tamás művészettörténész nyitja meg, köszöntőt mond Balázs Csaba, Siklós város alpolgármestere.

A tematikus termek kollekciói egyidejű párbeszédet folytatnak egymással. A gördeszkás, „Szelfiző angyal” átsuhan az Emberek közé, de bármelyik pillanatban deportált Áldozattá válik, s a harmadik teremben látjuk viszont egy zsúfolt marhavagonban. Visszafelé is érvényes a dráma dinamikája: az Áldozatok termében a „Szelekció” című képen megfestett karon ülő gyermek a „végső megoldás” (Endlösung) sátáni gépezete folytán még az érkezés napján angyallá semmisül az égő emberi hús maró füstjében.

A „Túlélők a teraszon” című festmény három eltérő korú figurája nem tudja eldönteni, hogy az Áldozat vagy az Ember terében foglaljon-e helyet: a Holocaust traumája három generáción át mérhető a legújabb kutatások szerint.

Ideális, éteri harmóniát sugároz a „Szerelmes angyalok” című kép. Őket nézi a járókeretbe kapaszkodó „Mama-Angyal” hatalmas, földbe gyökerező szárnyakkal: a legnagyobb energiát sugárzó kép – a Világról, s benne a mindenkiről gondoskodó Ősanya archetípusa ő. Vigyáz a siklósi várba költözött összes Angyalra, Emberre, Áldozatra – 2018 márciusáig.

A kiállítás 2018. március 5-ig tekinthető meg a Magyar Festészet Napja program keretében a Siklósi Vár Galériában.

CÍMKÉK: