Álomnapló

|

Varga Zsófi kiállítása – Patyolat //Próbaüzem

Gyöngédség és irónia hatja át portréit, enteriőrjeit, tájképeit; játékosság és bölcsesség.

Elvágyódó kis szörny (60×60 cm, olaj, akril, vászon)

Mit tesz, ha a tehetséges gyerek hetvenöt darabos filctollkészletet kap, s anyukája magával viszi kiállításokra?

„Megtudtam, hogy festőművésznek hívják azokat, akik ilyeneket készítenek. Akkor döntöttem úgy, hogy festőművész leszek”. És rajzolt és rajzolt.

Az Élet és Irodalomban láttam először nyomtatásban a rajzait, többnyire portrék voltak, játékosak, amilyeneket nyolcévesen alkotott. Kilencévesen már egyéni kiállítása volt a Liget Galériában. Megjelentek munkái irodalmi lapokban, mert saját megfogalmazása szerint a „szomorúművészet” mellett szívesen készít karikatúrákat. Azzal foglalkozhatott s foglalkozik, azt tanulhatott, azt tanít, amit nagyon szeret.

A földről nézem, ahogy képzeletem hajózni indul (40×45 cm, olaj, akril, vászon)

A főiskola után utazott és járt különböző szabadiskolákba, Angliában egy művészfarmon, ösztöndíjjal Salzburgban.  Grafikái sokszor a rézmetszés technikáját idézik, olyan bravúrosak, festményei pedig az érzelmeké.  Gyöngédség és irónia hatja át portréit, enteriőrjeit, tájképeit; játékosság és bölcsesség. A nézőnek közel kell engednie magát mindenhez, amit Varga Zsófi eléje tár.

A Patyolat kulturális befogadótérben nem először állít ki. 2017-ben bravúros technikájú grafikáit láthatta a közönség. Most ötvenöt különleges képet láthatunk.

Varga Zsófi          “Gyöngédség és irónia hatja át portréit, enteriőrjeit..”

„2019-ben találtam ki ezt a grafikai technikát, amivel most festményeket készítek. A neve azért ‘álomnapló’, mert a saját világom képeit mutatja meg. Ezek tulajdonképpen vászonra készített és továbbfestett monotípiák: egyszerre grafikák és festmények, olyasmik, amiket nem nagyon csinál más. Csodálatos világ ez. Ha nem lett volna pandémia, akkor sokkal többet dolgozhattam volna, de két kisgyerek mellett még online oktattam is. A kiállításnyitás idejének kiszabása segített abban, hogy ennyi képet befejezzek.”

Mindig a nő vezet (90×30 cm, olaj, akril, vászon)

Álomnapló. Varga Zsófi kiállítása december végéig látható.
Patyolat // Próbaüzem (1082 Budapest, Baross u. 85.)

CÍMKÉK: