Balaton, nyár, szerelem

|

A Pintér Aukciósház árverése – Vaszary Galéria, Balatonfüred

A fonyódi dombok, a szántódi kemping, a badacsonyi móló, de még a tihanyi látkép is „hazavihető” a Pintér Aukciósház nyári árveréséről.

A belvárosi Pintér Galéria és Aukciósház hagyományaihoz híven idén is „vitorlát bontott” Balatonfüreden: a Vaszary Galériában már látogatható az az augusztus 13-i élő árverést megelőző kiállítás, amely ezúttal 350 – klasszikus, 20. századi modern és kortárs – válogatott műalkotásból állt össze.

Péterfy Ábel: Három szín vitorlások

Lelkesítő látni, hogy évről-évre egyre több művészeti projekt, esemény költözik a Balaton partjára. Az üdülni vágyók ugyanis – egy idő után – nem csak a közvetlen vízparti élményeket keresik: jólesik időnként kulturális programok által is felfrissülni a nagy melegben. A Pintér Aukciósház immár 12. alkalommal rendezi meg Balaton, Nyár, Szerelem hívószavak mellett nyári aukcióját Balatonfüreden, a visszajáró törzsközönség mellett pedig minden évben kíváncsi az eseményre jó néhány, az északi parton pihenő hazai és külföldi nyaraló, turista.

Az aukciós anyag szempontjából is érdemes felidézni azt az időszakot és korszellemet, amikor a balatoni nyár arculata a tó népszerűségének fellendülésével jelentősen átalakult. Az 1960-as években volt a leginkább tetten érhető ez a folyamat, éppen akkor, amikor olyan, a retró életérzést megtestesítő alkotások keletkeztek, melyek most különös népszerűségnek örvendenek a műkedvelők körében. Megemlítendő itt a közelgő árverés tételei közül Czene Béla a badacsonyi mólón sétáló modern nőalakokat megörökítő kompozíciója, Varga József strandjelenete, Rökk Károly színes sátrakkal teli szántódi kempingje, vagy épp Czinke Ferenc élénk színekkel megfestett tihanyi életképe.

Ifj. Czene Béla Badacsonyi móló

Az aukciós anyag a galéria profiljához illeszkedve ezúttal is bővelkedik kortárs képzőművészek munkáiban: mintegy 90 alkotás várja, hogy új gazdára találjon. Némelyek közvetlenül idézik meg a balatoni hangulatot, gondoljunk csak Regős István Hal a vízben című munkájára, vagy Péterfy Ábel Három szín vitorlások című olajképére, mások pedig – úgymint Szenteleki Gábor Tibi bácsi és Marika néni a Balcsiban fürdenek című festménye vagy Hecker Pál Két szénanáthás öreg hippi egymás orrát törölgeti című munkája – a humort sem mellőzik. Az aukció különlegessége Weiler Péter Balaton-„szelet” című közel 2 méteres vitorlása, melyet az alkotó egy gyermekkori élménye ihletett. A tételek összeválogatásánál külön figyelmet szenteltek a háború utáni – jelenleg a műtárgypiacon legértékesebb alkotásokkal bíró – magyar művészek szerepeltetésére: Reigl Judit, Bak Imre, Konok Tamás, Fajó János és Nádler István sokszorosított grafikái is feltűnnek a művek között, melyekre akár a fiatal műgyűjtők is jó eséllyel licitálhatnak.

De nem csak balatoni képeket fog elárverezni a Pintér Aukciósház csapata: víz- és tengerparti jeleneteket, napsütötte tájakat és városokat, népi életképeket, vibráló nyarakat bemutató műalkotásokkal is találkozhat a közönség az augusztusi aukción és az azt előkészítő tárlaton. Ilyenek például Mednyánszky László Vízparti táj című képe, Böhm Lipót Nyugalmas óra című munkája (mely egy gondtalan nyaralás holdfényes éjszakájának hangulatát juttathatja eszünkbe), Ligeti Antal, Molnár C. Pál tájképei, Bardócz Dezső Horgászó fiúja vagy Miklóssy Gábor fürdőszobában törölköző aktja.

Varga József: Strandolók

A kétdimenziós alkotások mellett nagy számban kaptak helyet a kiállításon a különféle technikával és anyagban megfogalmazott plasztikák, illetve Zsolnay-kerámiák, ahogyan különböző korú ékszerek – gyűrűk, nyakékek, fülbevalók – is szerepelnek a hamarosan kalapács alá kerülő tételek között.

Az árverés teljes anyaga böngészhető az aukciósház honlapján, de nyomtatott katalógus formájában is elérhető a Falk Miksa utcai üzletben, valamint a Vaszary Galériában. Az aukciós tárlat a Vaszary Galéria két külön termében, hétfőtől vasárnapig 10-18 óra között tekinthető meg. A minden érdeklődő számára nyitott élő aukcióra augusztus 13-án, szombat este 18 órától kerül sor szintén a Vaszary Galériában. Az árverésen személyesen, vételi megbízással, telefonon, vagy online, az axioart.com független műkereskedelmi portálon keresztül lehet licitálni, amely élőben ugyancsak közvetíti a nyáresti eseményt.

CÍMKÉK: