Több, mint akinek hitte magát

|

Viola Szandra: A Világfa kilenc ága – Hajnal öröksége című regényéről

Scolar 2023

Ki ne akart volna gyerekként az erdőben, egy szellemkastélyban lakni?

Viola Szandra fantasy regényében a modern kamaszok világa keveredik ősi mitológiai elemekkel. Főhősünk Lichtenberg Hajnal egy tizenhat éves lány, aki édesapjával egy régi, vidéki házba költözik a pandémia idején. Az apuka azt hiszi, egy vírus a legrosszabb, ami lányát fenyegetheti. Pedig az erdőben már egy másik dimenzió fenevadai fenik karmaikat…

Hajnal – akinek neve is beszédes – más, több, mint akinek hitte magát. Mestere a szomszéd boszorkány, Luca, aki bolondos meséivel bevezeti őt egy másik világba: túlvilági lényekről és lidércekről locsog. Hajnal hamarosan megtudja mi, vagyis ki az a ludvérc, és mi mindenben tud segíteni az embernek. A boszorkány váltig állítja, hogy Piliscsuda a világ közepe, itt áll a Világfa, mely kilenc ágával tartja a világ kilenc rétegét. Bármelyik rétegben felborul a rend, összezavarodik a lidérc-ökoszisztéma.

Mivel az emberek nem vigyáztak a természetre, nagy a baj. Hajnal női fantasy-hőssé válik, aki Lucával, és unokájával, Dáviddal megmenthetik a világot. Ehhez pedig nincs szükség másra, mint mókustejre és bátorságra.

Hajnal, mint minden kamasz, keresi gyökereit és identitását. Példaképe egykori grófnő nagymamája. Úgy érzi, soha nem érhet fel hozzá, nem lehet olyan szép, mint ő. A történet végére tudja meg, mi is az ő igazi öröksége. Mert a nagyi nemcsak gyönyörű volt és kecses, hanem mágikus erővel is bírt.

A világvégi Piliscsuda a romlatlan természet szimbóluma. Mint Ábel rengetege. A beavatás helyszíne. A paradicsomi béke, tisztaság helye, madarak és tündérek otthona. Ám ahogy az lenni szokott, a sötétség ide is befurakszik.

A regényben fontos szerepe van a szarvasnak, mint totemállatnak, mely egyszerre juttatta eszembe a honfoglalás-rege csodaszarvasát, a Harry Potter-beli patrónust és Enyedi Ildikó Testről és lélekről c. filmjének álombeli szarvasát. Talán nem véletlenül. Az álom átjáró a különböző világok között. Álmunkban állattá változhatunk, vagy akár szerelmünk álmát is álmodhatjuk.

Ajánlom Viola Szandra új regényét minden korosztálybeli olvasónak, aki szereti a meséket, érdeklődik a spiritualitás iránt, vagy csupán szeretne egy könnyed, izgalmas olvasmányt a borús őszi napokra.

A világfa kilenc ágát kifejezetten ajánlanám kamaszoknak, vagy még kisebbeknek, mert a természet szeretetére, megóvására és önmagunk elfogadására, saját erőnk megtalálására tanít. Valamint arra, hogy bár a fantázia határtalan, nem mindegy, mit kívánunk.

CÍMKÉK: