Nehogy kifelejtődjön

|

Egy éve, február 13-án halt meg Tandori Dezső

„Ha utazol, nem árt valami szenzációs / olvasmány, hát / vidd magaddal a naplód, ajánlja Oscar Wilde. / HANEM…/…Ha nem írsz naplót? / Hamar válassz társul egy Kis Nagy Könyvet.”

Tandori Dezső 1938-2019

„A fedélen olvasható ajánló verset TANDORI DEZSŐ a Karinthy Könyvtár olvasói számára írta” – ez áll annak a rövid életű, mindössze négy (egy-egy Kosztolányi-, Krúdy-, Karinthy Frigyes- és Ferenc-) kötetet megért sorozat darabjainak hátsó borítóján, amelyet 1997-ben indított el a Karinthy Kiadó. Alig, hogy kezdeti lépéseit megtette, a vállalkozás abbamaradt; nem tudtuk az előállítás költségeit előteremteni. A kapitalista viszonyoknak a szemük se rebbent, illúzióink hamar szertefoszlottak, pedig amikor belevágtunk a munkába, arra gondoltunk, ha a legnagyobb élő költőink és olvasóink egyike, Tandori Dezső ajánlja a könyvtárunkat a becses közönség (és támogatóink) figyelmébe, előbbre jutunk; nem így történt.

Az ajánlás azonban – szerencsére és örömünkre – megszületett, ott áll, olvasható a zsebkönyvek hátlapján; néhanapján, nagyritkán antikváriumokban rábukkanok a sorozat valamelyik példányára; most, Tandori Dezső halálának első évfordulóján, fakszimilében az ART7-en közöljük a gépiratot, amit annak idején a költőtől kaptunk.

Nehogy valahogy kifelejtődjön a „Tandori-összesből”, vagy a „Tandori-összegyűjtöttből”.

CÍMKÉK: