A veszteség ellenére tudnak nevetni

|

Sztárek Andrea: Az úgy lesz

Beszélő kutya, a goromba szomszéd megszelídítése, detektívregénybe illő kalandok és még sok más.

Sztárek Andreát színésznőként már eddig is ismerhettük. Most első könyvét tartom a kezemben. Persze a színésznők gyakran írnak könyvet, főleg önéletrajzot és szakácskönyvet. Sztárek Andrea könyve meseregény. A történetet Grizzly, a kis barna keverék kutya meséli el, aki azért kapta ezt a nevet, mert akkora a szíve, mint egy medvéé. Grizzly csodakutya, érti az embernyelvet. „Ajándékba kapott kistestvérei” ikrek, Mars és Luna, akik elvesztették édesapjukat. A kislány, Luna érti kutyája beszédét. Együtt izgalmas kalandokba keverednek, tolvajokat, betörőket fognak el.

A történet egy nem titkoltan tanító szándékú, érzelmes, megható mese, sok humorral, mely elsősorban a gyerekeknek szól, de felnőttként is nagyon élveztem. Az alapvető erkölcsi értékekre tanít. Grizzly nagy igazságokat mond ki az ő egészen tiszta, ártatlan módján. Egy emberi tulajdonságokkal felruházott állat, aki képtelen sírni, csak „párásodik az a szomorú kutyaszeme”, és aki példát mutat az embereknek. „Az úgy volt”, mondja ábrándosan és mesél, mesél, némiképp a Micimackó világát idézve. Nem tudtam letenni a könyvet, izgatottan vártam a folytatást. Bebújtam az ágyba, és visszaváltoztam gyerekké.

„Az úgy lesz…Azt még nem tudom, hogy lesz. De azt tudom, hogy volt. Úgy, hogy egy kiskutya a menhelyről szerető családba került, ahol sok-sok „okosságot” megtanult, amit a barátságról, a szeretetről, az elfogadásról tudni érdemes – írja a szerző. Grizzly egy szeretetteljes családba kalauzol minket, olyanba, amilyet minden gyerek megérdemelne, és amilyet mindannyian szeretnénk. Sajnos itt is, mint az igazi családokban is megesik, tragédia történt, ám a veszteség ellenére tudnak nevetni és szeretni egymást, végül újra teljes családdá válva megtalálni a boldogságot.

Ágfay Míra illusztrációi egy kedves, színes világba kalauzolnak. Oda, ahol a gyermeki fantázia az úr. Beszélő kutya, a goromba szomszéd megszelídítése, detektívregénybe illő kalandok és még sok más.

Ajánlom a könyvet kortól függetlenül mindenkinek, aki egy igazán szép, tartalmas, építő történetet szeretne hallani.

Sztárek Andrea: Az úgy lesz. Főnix Könyvműhely, 2022.

CÍMKÉK: