Szeptember a B32-ben

|

Bőséges a kínálat a B32 Galéria és Kultúrtérben

Családi program és szabadtéri hét vége. Színházi előadások. A repertoár régi darabjai és egy új bemutató. Kiállítás fotó-performanszokból. Tüzes és szenvedélyes flamenco-est. Új beszélgetéssorozat, amelyben az első partner az Oscar-díjas operatőr Ragályi Elemér. A B32 Galéria és Kultúrtér közönsége szeptemberben sem fog unatkozni. De nézzük sorjában a programkínálatot!

Újbudai Gyermekkönyvünnep

szeptember 10-11.

Családi hétvége és gyermekkönyvvásár a Gárdonyi téren

Az eseménysorozat részeként – kültéren és beltéren egyaránt – a könyvkiadók mellett számos látványos és népszerű összművészeti, gyermekkultúrára fókuszáló programmal várják az érdeklődőket a szervezők. A fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében interaktív gyermekkoncertek, kortárs független bábszínházi előadások és kreatív alkotófoglalkozások kerültek a sokrétű műsorba. Szeptember második hétvégéjén a B32-ben a gyerekeké a főszerep, akik a tavalyi rendezvényhez hasonlóan újra színes programokon vehetnek részt, nem beszélve a népszerű gyermekkönyvkiadók újdonságairól.

A részletes program.

09.10. SZOMBAT

10:00 Kézműves workshop a Róka úr és Kompániával

10:00 Készítsd el és vidd haza Trikót és Nyammot, a Két kis dinót! – plüsskészítő foglalkozás az Insert-tel

11:00 Hogyan alszanak az állatok? koncert a Csirimojó kiadóval

12:00 Cirkuszi játszóház a Simorág TánCirkusszal

13:00 Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém – (részlet a Nézőművészeti Kft. előadásából)

13:00 VISU slowdesign ex libris és pecsét készítő workshop

13:30 Cirkuszi játszóház a Simorág TánCirkusszal

14:00 Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém – (részlet a Nézőművészeti Kft. előadásából)

15:00 Lovászi Edina és zenekara

16:30 Major Eszter és barátai koncert

18:00 Farkasházi Réka és a Tintanyúl

09.11. VASÁRNAP

10:00 CSIMOTA papírszínház

10:00 Julia Donaldson interaktív kiállítás és foglalkozás

10:00 Kézműves workshop a Róka úr és Kompániával

11:00 Berg Judit: Két kis dinó minielőadás a Pagony kiadó jóvoltából

12:00 Papito, az argentin bohóc

12:00 VISU slowdesign ex libris és pecsét készítő workshop

13:00 Barna Zsombor: Batu-tá kalandjai

14:00 Olvasásmotivációs foglalkozás Vass Dorotteával

15:00 Wolf Kati gyerekkoncert

16:00 Barna Zsombor: Vitéz László Ángliában

16:00 Kufli óriástársas

17:30 Rutkai Bori Banda

Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém – regisztráció:

https://forms.gle/RyQTLTzJSZnvHFzQ7

A vásáron résztvevő kiadók:

Napraforgó, Csimota, Csirimojó, Book24, Pagony, Róka Úr és Kompánia, Tea

A rendezvény minden programja ingyenes.

George Tabori – Harmadrosta Csoport: Mein Kampf (Harcom)

Bemutató: 2022. szeptember 7. 19:00

2021 májusában állt össze a Harmadrosta Csoport, többnyire huszonéves fiatalokból. Augusztus végén mutatták be Shakespeare Hamlet című drámáját Nádasdy Ádám fordításában. Ezt tizenhárom alkalommal játszották teltház előtt az Óvóhelyen, majd a produkció két előadásra is meghívást kapott az Ördögkatlan Fesztiválra. A csoport új vállalása, George Tabori Mein Kampfja, egy sötétségbe fúló groteszk komédia egy csirkéről, egy ideológiai közhangulatot meglovagoló német politikusról, és arról, hogy a szeretet életveszélyes dolog. A Harmadrosta Csoport a B32 színházi mentorprogramjának első mentoráltja, amely szakmai tanácsokat és segítséget kap Gyulay Eszter dramaturgtól, a Nézőművészeti Kft. művészeti vezetőjétől, Rába Roland színész/rendezőtől és Tárnoki Márk rendezőtől.

Szereplők: Borköles Bence, Jordán Flóra, Kardos Tibor, Tabajdi Anna/Szatmári Alíz, Tárkányi Damján. Rendező: Szigeti Balázs

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Előadás: 2022. szeptember 15. 19:00

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe – ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása. A társulat előadásában, Scherer Péter megformálásában egy minden szempontból Karinthy-hoz hű előadás születhet, melyben a kiszolgáltatottság, és a magány egyetemes érzésének plasztikus megfogalmazása mellett, a továbblépés lehetősége és a jövőbe vetett remény is megfogalmazódhat. Az előadás a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra kíván építeni, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első, és egyik legfontosabb állomása.

Játsszák: Karinthy Frigyes: Scherer Péter. A nő: Parti Nóra. A férfi: Marton Róbert.

Rendező: Scherer Péter.

A Nézőművészeti Kft. előadása. Az előadás hossza kb. 90 perc szünet nélkül.

Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém

Előadás: 2022. szeptember 20. 19:00

A Nézőművészeti Kft. Dániel András írásai alapján készült előadása kintről és bentről, együttről és különről, gombócevésről és a helyes kanyarodásról – nem csak felnőtteknek. Képzeljük azt, hogy van valahol egy hely, odabent. Ezen a helyen él Kicsibácsi és Kicsinéni meg Imikém, a bádognyúl, aki igazából… Na mindegy, ez bonyolult, elég annyi, hogy ő is ott lakik velük. Kint épp nincs semmi, legalábbis semmi olyan. Úgyhogy ők hárman nem is mennek sehova. Minek mennének, otthon is bőven akad csinálnivaló! Ami azért, lássuk be, korántsem kevés! Találmányok, kísérletek, elképesztő kalandok, mi több, olykor egy-egy világverseny is – csupa olyasmi, amihez Kicsibácsiéknak (na meg Imikémnek) ki sem kell dugniuk az orrukat az ajtón. Ahogy nekünk sem, ha már úgy alakult, hogy mi is ott lehetünk velük. Legalábbis képzeljük azt…

Játsszák: KICSIBÁCSI – Katona László. KICSINÉNI – Jankovics Anna. IMIKÉM, A BÁDOGNYULUK – Jaskó Bálint.

Színpadra alkalmazta és rendezte: Gyulay Eszter.

A Nézőművészeti Kft. előadása, az előadás hossza kb. 75 perc szünet nélkül.

Túlélő

Előadás: 2022. szeptember 22. 19:00

A Harcosok klubja szerzőjének, színpadra eddig még sosem adaptált, újabb horror-szatírája. A Túlélő főhőse egy zuhanó repülőgép pilótafülkéjében meséli el történetét a fekete doboznak. A „Lenni vagy nem lenni” kérdéskör sajátos körbejárása. Egy féktelen, szuicid akció, amelyhez a fogyasztói társadalom, a tömegkultúra, a vallási biznisz és a civilizáció összes agyréme vezetett. Varga Ádám monodrámája Chuck Palahniuk Túlélő című könyvéből készült.

Írta, játssza és az előadást rendezte: Varga Ádám. A Manna és a Másik Oldal produkciója.

Szigorúan 16 éven felülieknek! Az előadás hossza kb. 95 perc szünet nélkül.

Kalap (variációk agyműködésre)

Előadás: 2022. szeptember 24. 19:00

Nem tudod kimondani, hogy elmebonbon? A társas érintkezés aknamezején sem éjjel, sem nappal nem bírsz átkelni? Időnként kiszalad egy bazdmeg vagy ami még rosszabb, az őszinte véleményed? Netán kalapnak vagy baseball sapkának nézed a szeretteidet? Vagy hallottál már ilyesmiről, és ez aggaszt? Semmi gond. Van rá egy bohóctréfánk.

A Kalap előadása olyan, mint egy akusztikus koncert: intelligens, érzékeny és szórakoztató, miközben a kompozíció alkotói és előadói csakis nyílt lapokkal játszanak, nem erősítenek rá mesterségesen hangokra, közel kerülnek a közönséghez, közvetlen kapcsolatot is létesítenek vele. Sallangmentes együttlét az előadás, amely azért jött létre, mert a résztvevő felek kölcsönösen kíváncsiak egymásra.” – Kutszegi Csaba (KútSzéliStílus.hu)

Játsszák: Fehér Dániel (Prozopagnóziás). Jaskó Bálint (Afáziás). Kovács Krisztián (Aspergeres). Nagy Dóra (Tourette zavaros).

A szövegkönyvet szerkesztette és rendezte: Gyulay Eszter. Az előadás hossza: kb. 90 perc, szünet nélkül.

Légrádi Gergely: Fekete-fehér

Előadás: 2022. szeptember 27. 19:00

A Fekete-fehér az intellektus, a műveltség, az egyén hatalommal és saját magával vívott harcáról szól, méghozzá a szereplők zseniális sakkpartijának izgalmas megjelenítésében. A monodráma azért tud érvényesen megszólalni, mert a hatalom és az egyén viszonyát, a túlélést és annak árát úgy mutatja be, hogy közben tanúi lehetünk, milyen következménnyel jár, amikor a jótéteményként segítségül hívott királyi játék szenvedéllyé, sőt őrületté válik. A Fekete-fehér feszültségét többek között a főszereplő, Dr. B. alakjának titokzatossága adja, és az, hogyha a játszma elkezdődött, sohasem tudhatod, hogy a végén a győztes vagy a vesztes oldalon állsz majd. A monodráma szereplője, Göttinger Pál több karakter bőrébe bújva meséli a történetet.

Játssza: Göttinger Pál. Rendezte: Ujj Mészáros Károly.

Az előadás hossza kb. 70 perc szünet nélkül.

Fotó-Performansz 69

Megnyitó: 2022. szeptember 1. 18:00

Horváth Károly színművész Köő Adrien fényképésszel karöltve Olyan művészekhez jelentkeztek be, akiknek munkássága mindkettőjükhöz közel áll. Adrien sok, inspiráló fotót készített az így megismert művészekről, együttlétükről, műteremi környezetükről. Ezt követően valósították meg a performanszokat. Az illusztrálás mellőzésével, színészi eszközökkel, szubjektív megközelítésben próbálta Horváth Károly ábrázolni a képzőművészek személyiségét, és művészetük sajátos esszenciáját. E jelenetekről készült fotó-performanszok alkotják a tárlat gerincét, kiegészülve portréfotókkal, és ihlető képzőművész barátaik egy-egy alkotásával. A kiállítás nagyszerű közös játék eredménye. Melynek anyaga egy fotós, egy színész-kurátor, és kilenc kiváló képzőművész: Bukta Imre, ef Zámbó István, Gaál József, Jovián György, Király Gábor, Mata Attila, Szotyory László, Vojnich Erzsébet és El Kazovszkij baráti együttműködéséből született meg.

A kiállítást megnyitja Bergendy Péter, filmrendező.

Közreműködik: Mizuki Ueda, gordonka művész

Látogatható: szeptember 23-ig

TEO Y la mar – Flamenco est

Előadás: 2022. szeptember 16. 19:00

Ha meghalljuk a szót, „flamenco”, legtöbbünk a perzselő nyapfényben úszó, andalúz városokra gondol. Aztán a végletes érzelmeink, a tüzes szenvedéllyel sodródó táncosnő, a vörös, a fekete, valamint a ritmus sebes pergése jut az eszünkbe. A flamenco mindez és ennél még sokkal több. Egy kultúra, egy életforma, egy nyelv, egy művészeti kifejezési forma, és mindezek révén közeg, médium, idő és tér, amelyek összekötnek minket. A TEO y la MAR Keck Mária flamenco táncművész és énekes, valamint Teo Mandžuka flamenco gitárművész duója, amelyben saját kompozíciókat és hagyományos flamenco darabokat játszanak, utóbbiakat a műfaj improvizatív hagyományai szerint.

Keck Mária – ének, cajón, tánc. Böröcz Petra – tánc. Teo Mandžuka – flamenco gitár.

Mássalhangzó

Újbudai kulturális estek

  1. szeptember 19.

Szeptemberben indul új beszélgetéssorozatunk Gréczy Zsolt vezetésével. Minden hónapban egy prominens kulturális szereplővel hallhat és láthat az érdeklődő beszélgetést az aktuális alany világlátásáról, művészetéről és önmagukáról. Az első esten az ACE-, Emmy-, és Oscar-díjas Ragályi Elemér operatőr mesél Gréczy Zsoltnak. Ragályi mind a magyar, mind az amerikai filmgyártásnak megkerülhetetlen alakja. Többek között a Régi idők focija, a Talpuk alatt fütyül a szél, az Operaház fantomja, és Török Ferenc 1945 című filmje kötődik a nevéhez.

CÍMKÉK: