Szakácskönyvek az egész családnak

|

A Corvina Kiadó ajánlata

Kezdjük akkor a legfontosabbal: a gyerkőcökkel!

Két francia szerző összedobott egy szuper könyvet Torták gyerekeknek címmel, amelybe negyven, tényleg könnyen elkészíthető receptet raktak bele, fantasztikus fotókkal. A receptek tulajdonképpen nem bonyolult alapokra épülnek, és a fő újítás bennük a díszítés: hogyan lehet a boltokban is kapható cukorkákkal, drazsékkal, bonbonokkal és minden más nyalánksággal feldobni őket. Vegyük például a „Nyuszi ingben”-t! A nyuszi teste egy joghurttorta, mogyorókrémmel van bekenve, a bajusza csokis ropi, a két füle egy kettévágott csokis keksz, a szeme haribo-, az ingvonala pedig drazsé-cukorka. Elképesztően cuki, és persze bármivel lehet helyettesíteni a mütyüröket, például gyümölccsel, ha egészségesebbre akarjuk venni a figurát – nem egy fogyókúrás könyv, az tuti. Én a kisebbik fiamnak megcsináltam az „Ordító oroszlán”-t, aki inkább bájosan mosolyog, és hát szinte még kész sem lett, amikor már eltüntették a bátyjával szegény állatok királyát, hiába ordítozott… Azt hiszem, minden édesszájú család megmentője lehet ez a könyv, mert nem kell szuperséfnek lenni ahhoz, hogy valami csodát tegyünk le a szülinapi asztalra.

A csemeték után jöjjenek a fiatal nők: szerintem sokan belehabarodnak majd egy kicsit Alexis Gabriel Ainouz-be, rövidebb és magyarosabb nevén a „francia srác”-ba, az ő könyve ugyanis az Így főz egy francia srác. A pályakezdő konyhatündéreket célozza meg, egyszerűbb ételekhez ad receptet, sármosan-viccesen – van egy remek YouTube-csatornája is, nagyon szexi francia akcentussal beszél angolul, érdemes ott is lecsekkolni. Kedvenc részem a könyvben, amikor bevallja, hogy imádja az instant kínai leveseket (francia létére!!!), és nem tud róluk leszokni – nekem sikerült pár éve, nehezen –, és azzal a mozdulattal ad is négy tippet, hogyan lehet feljavítani ezeket. Igazi fúziós, de egyszerű konyhát visz. Ja, és Jamie Oliver írt neki egy előszót…

Ha már feljavítás: Csigó Zita Morzsaparty című könyve direkten a maradékfelhasználásról szól: hogyan lehet mondjuk egy megmaradt pörköltet másnap új köntösben elkészíteni. Nagymamám a mestere volt ennek, de még ő is biztosan csak pislogna, mennyi remek ötletet talált ki Zita. És ne valami rossz ízű, csoffadt dologra gondoljunk: a gasztroblogger valóságos csodákat varázsol elénk. Mit kezdjünk a megmaradt karácsonyi bejglivel? Hogyan használjuk fel a kicsit már szárazabb sajtvégeket? És a legjobb: hogyan indítsunk nagyobb mennyiségben el valamit, amiből aztán két külön étel lesz? Mindenkinek kötelező, akit kiráz a hideg attól, hogy a kajamaradékot a kukába kell öntenie. M. F.

/X/

CÍMKÉK: