Árnyékban éles fény

|

A Radnóti házaspár fényképei

A könyv kiállítása tökéletes. Méltó emlék Radnóti Miklósnak és Gyarmati Fanninak, barátoknak, iskolatársaknak, akiket fölmorzsolt az idő, megölt a háború, vagy elpusztított az emberi gonoszság.

Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós

Vegyes, nehezen meghatározható érzésekkel szoktam régi fotókat nézegetni. Egészen máshogyan nézem a századfordulós vagy a két világháború esetleg az ötvenes évek Budapestjéről és Magyarországáról készült képeket, és másképpen az ötvenes-hatvanas évek Amerikájáról készülteket, máshogy a természetet ábrázoló, vagy az első és második világháborús vagy 1956-os képeket, s másképpen nézek azokra a képekre, amelyek azt a világot ábrázolják, amely már eltűnt, de emlékeimben élt, s máshogyan a sohasem látottra. Különösen ellentmondásosan vegyülnek bennem a benyomások, ha családi képeket nézegetek, jól kivehető arcokkal. A mulandóság érzése ekkor a legnyomasztóbb.

Ilyen album a Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni életét és családját, baráti körét bemutató elegáns kiállítású, a Napló két kötetéhez készült képes krónika, az Árnyékban éles fény vagy. Radnótiról és Fanniról viszonylag sok kép maradt fenn. A képeken az egészen kisgyermekkortól kezdve láthatjuk őket, ahogy előbb iskolássá, majd felnőtté nőnek, s ahogy aztán találkoznak, és együtt szerepelnek a képeken. Láthatjuk a közelebbi és távolabbi családtagokról műteremben, komoly és mulatságos beállításokban készült felvételeket, majd a közös élet boldogságot sugalló pillanatait, hol kettesben, hol baráti társaságban.

A képek nagy része amatőr fotó, amelyet talán az egyik-másik képen is látható, már hordozható, de még mindig meglehetősen méretes fényképezőgéppel készítettek. Ezeken a képeken többnyire a boldogan töltött szabadidő pillanatait örökítették meg: csónakázás a Dunán, napozás Velencében a Lídón, síelés valahol a Mátrában. A képeken a két főszereplő mellett egykori jóbarátok, akik nagy részét ma már nem lehet azonosítani.

Látjuk a rajongásig szeretett testvéreket, Radnóti féltestvérét, Ágnest, akiről az utolsó kép 1944-ben készült, ott van Fannival egy képen a gyermekeit tragikusan elvesztő, majd fiatalon meghalt Gyarmati Rózsa. A kép a pillanatról szól: a baráti társaság egy beállítás erejéig egymás mellé áll, a házavatást ünneplő fiatal fiúk és asszonyok egy pillanatra a kamerába néznek, a vaku villanásáig mozdulatlan marad mindenki. A pillanat elmúlás persze maga az élet, de korántsem mindegy, hogyan múlik el.

A Radnóti házaspár

Ennek a fotóalbumnak a drámai erejét az egy-két kitűnő felvételen kívül éppen az adja, hogy nemcsak a képeken szereplő személyeknek, hanem a képeknek is sorsa van. A Gellérthegyi Fifike című kis album, amelyet Radnóti állított össze Fanniról, abban az időben mutatja a fiatal lányt, amikor még nem ismerték egymást, vagy éppen megismerték, a matematika-korrepetálás idején.

Ennek az albumnak az egyik képe az abdai tömegsírból került elő. Legszemélyesebb emléke egyikeként ezt vitte magával a halálba vonuló munkaszolgálatos költő. Egy másik drámai erejű kép 1946-ban Brüsszelben készült. A fiatal, fekete ruhát viselő özvegy három férfi, köztük Ortutay Gyula társaságában megy az egyik forgalmas utcán, amelynek kirakatai és feliratai a régi békeidők visszatértét sugallják. És persze ott vannak a temetésről készült képek. Látjuk, ahogy Sík Sándor beszenteli szeretett tanítványa sírját. „Kell az áldozat” – idézi föl az utolsó munkaszolgálatba való vonulása előtt Radnótihoz szóló szavait a magyarázat. És megtudjuk, hogy Fanni élete végéig őrizte egykori közös életüknek is otthont adó Pozsonyi úti lakásukban azt a száradt kórót, amelyet az abdai árokban tört.

A kötet összeállítója, Krähling Edit, kitűnő és érzékeny munkát végzett, amikor a nem sokkal korábban megjelent naplóhoz igazítva összeválogatta és magyarázatokkal látta el a képeket. Dicséret illeti a Jaffa Kiadót is. A könyv kiállítása tökéletes. Méltó emlék Radnóti Miklósnak és Gyarmati Fanninak s mindazoknak a még azonosítható vagy már nem azonosítható családtagoknak, barátoknak, egykori iskolatársaknak, akiket fölmorzsolt az idő, megölt a háború, vagy elpusztított az emberi gonoszság.

A Radnóti házaspár fényképei. A képeket válogatta, szerkesztette, a jegyzeteket és az utószót írta Krähling Edit. Jaffa Kiadó, Budapest, 2016, 7990 Ft

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

CÍMKÉK: