Szökevények

|

Mátyás Győző regénye

Könyvbemutató az Írók Boltjában, június 1-én

Mátyás Győző posztumusz regényét mutatják be az Írók Boltjában 2022. június 1-én, szerdán délután ötkor. A regényről M. Nagy Miklóssal, a kötet szerkesztőjével, a Helikon Kiadó igazgatójával Csíkvári Gábor, az ELTE ny. tanszékvezető tanára beszélget.

MÁTYÁS GYŐZŐ 1954-2021

Zsarnóth Attilát, a fiatal, tehetséges nyomozót nem érdekli a politika, de szereti a rendet. Igazából egy kicsit hálás is a „rendszernek”, amiért „intézetis” gyerekből rendőr válhatott belőle. Az 1970-es évek elején járunk: a gazdasági reform már lefulladt, a beatkultúra, legalábbis Magyarországon, viszont épp erőre kap – nem mintha Zsarnóthot ez az új, csörömpölő zene különösebben érdekelné.

Őt most leginkább az érdekli, hogy hova tűnhetnek el egyre gyakrabban az intézetekből szökött lányok; meg az, hogy kiderítse az apja halálának titkát. Mert aligha hihető, hogy 1956-ban, amikor az „ellenforradalmárok” betörtek a börtönbe – ahol köztörvényes bűncselekmény miatt ült -, egyszerűen szívrohamot kapott a félelemtől.

Egyszer csak a két nyomozás ugyanahhoz az emberhez vezet – és talán minden titokra fény derül.
Mátyás Győző regénye ravaszul szőtt krimi – és egyben a hetvenes évek elejének bravúros felidézése.

MÁTYÁS GYŐZŐ (1954-2021) író, szerkesztő, filmesztéta, egyetemi oktató volt. 1982-ben Bilincstörők című elbeszéléskötetével jelentkezett szépíróként, majd élete utolsó két évében ismét rendszeresen publikált novellákat, valamint egy egyfelvonásos drámát.

Mátyás Győző: Szökevények. Regény. Helikon Kiadó, Budapest., 2022. 260 oldal, 2999 Ft

Könnyű mámor, szabadság. In memoriam Mátyás Győző

 

CÍMKÉK: