Élni, írni, olvasni szenvedéllyel

|

A kilencvenéves Almási Miklós köszöntése

Amióta az ART7 megvan, és többen összeszövetkeztünk, hogy ezt az online művészeti portált írásokkal ellássuk, figyelem és csodálom a munkalázát. A lap legfontosabb szerzője. Ő az az alkotó, aki mindig munkafeladatot talál magának, ahogy egész életében is az olvasás, az írás és a tanítás töltötte ki az idejét. Bár nem voltam a hetvenes évek második felének budapesti bölcsészkarán a tanítványa, egy-egy előadására bejártam. Emlékem maradt arról a lezser tanárról, aki világosbarna bőrdzsekiben ül az előadóterem első padjának tetején, és beszél, beszél hozzánk – akkor épp a világirodalmi slágernek számító A nagy utazásról. Tanítványa nem voltam, de olvasója igen, folyamatosan. Könyvei hosszú polcrészt tesznek ki a könyvespolcomon. (Ahogy a legendás, általa vezetett Eszétika Tanszéken egykor dolgozóké, Poszler Györgyé, Balassa Péteré, Radnóti Sándoré, vagy egykori csoporttársamé, György Péteré is.) Aztán úgy hozta az élet – a nagy dramaturg –, hogy itt, e portál hasábjain az írásaink is találkoztak.

Almási Miklós életműve a művészetek szenvedélyes megismeréséről szól, a szenvedélyes olvasásról, mint éltető elemről, és a szenvedélyes írásról, mint tanulásról/tanításról; kicsit emelkedettebben: az írástudó meglendülő kezéről, és a meglendülő – bámulatos –, máig is az újra legfogékonyabb elmék egyikének munkásságáról. Mindezzel együtt: az írástudó nem múló felelősségéről. Hiába – ahogy mondani szokták – a „régiek” tudták/tudják ezt. Túlontúl is múlt századbeli, megkövült bölcsészlogika ez? Meglehet. De önkéntelenül is föltolul bennem, hogy elavult-e már minden, amit a 20. századból magunkkal hoztunk? Csupán emlék, emlékidézés, avuló nosztalgia, amely altat, befed. Nem. Ha valakit a mai nagyok közül említenem kellene példaként, rá mutatnék.

Köszönjük, hogy a munkáira mindig számíthatott, számíthat az ART7. Alma, barátainak Almája tartsa meg az életkedvét az idők végezetéig. Ossza meg velünk azt, amit csak ő tud elmondani kultúráról, irodalomról, műveltségről, az olvasás hasznáról.

CÍMKÉK: