Karafiáth Orsolya legújabb kötete

|

A Karafiáth-versek titkos története

„Vénségemre elkezdtem erotikus verseket írni…” Karafiáth Orsolyát új, még sosem hallott verseiről kérdezte Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Prima-díjas színésze. A Költő- és kötetbemutató sorozat legújabb epizódja október 14-én jelent meg a VerShaker YouTube-csatornáján.

Karafiáth Orsolya és Zoltán Áron

A legújabb verscímek pár régivel együtt lapulnak a shakerben, ahonnan maga a költő húzza ki őket. A művek Áron előadásában hangzanak el legtöbbször, aki szabadon asszociálva kérdez azok alapján. Így olyan meglepő történetek elevenednek meg a versek hátterében, amelyekre nem is számíthat az olvasó. “A vágy egy vidéki hentes” – idézi Orsi egyetemi tanára szavait például a Part című verse kapcsán. A művet egy thaiföldi alkotótáborban írta, ahol a forró napokon egy varánusz volt a társa, aki rendszerint megjelent teraszán, hogy férfi nemiszerv-szerű alakjával csábítsa álmodozásra.

Túl 1. című vers után arról mesél, hogyan került fel neve egy sírkőre már életében, a Folyik című költemény pedig édesanyja valós élményeken alapuló rémtörténeteire emlékezteti, és arra, hogyan bukkantak olcsó albérletükben hatalmas összegre.

Az írónő arról is beszél, hogy néz ki egy munkafolyamata, attól függően, hogy lírai, prózai vagy drámaírói művön dolgozik. És ennek kapcsán arra is fény derül, hogy miért kell még várni arra, hogy legújabb kötete megjelenjen.

Karafiáth Orsolya: Él

A műsorban Orsi nyolc évvel ezelőtt megjelent gyűjteményéből (Él) és még kiadatlan művei közül hangzik el hat vers Áron és a szerző előadásában. A videó a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház költészetnapi műsorának szerkesztett változata, operatőr és vágó Andella Mirtill volt. A felvétel napján tartotta a VerShaker első VERSengő városi sétáját is, ahol a résztvevők egy városi társasjátékban mérhették össze irodalmi tudásukat. A játékot november 5-én a Ráday utcában is megismétlik.

A sorozat korábbi epizódjaiban Bán-Horváth Veronika költővel, az Itt és Most Társulat imprószínész-trénerével, valamint Tóth-Réka Ágnes dramaturg-költőnővel beszélget Áron legújabb verseikről.

CÍMKÉK: