Írók a Balatonnál

|

Balatoni nyár

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása

Nyáron nyár van és nyár volt a múlt század ötvenes, hatvanas, hetvenes éveiben is, amikor ugyanúgy, ahogy ma is, az ember hűsölésre alkalmas vízpartot keresett. Nekünk a Balaton jutott. A Petőfi Irodalmi Múzeumban is nyár van, és a legújabb kiállításukhoz nyári témát kerestek. A magyar író nyaralt, fürdött, napozott, horgászott, vitorlázott, kirándult, s ezeket fényképek örökítették meg. Ahogy már megszokhattuk, nemcsak képek és szövegek, de sok személyes tárgy is látható a tárlaton. A kiállítás kurátorával, Kovács Idával beszélgettem.

Mindannyiunknak van valamilyen Balaton-élménye és arra számítottunk, hogy ezen a kiállításon mindenki talál valamit, ami az ő emlékeit is megidézi.

Miért éppen a múlt század ötvenes, hatvanas, hetvenes éveinek íróit idézik? Miért erre a korra esett a választásuk?

Ennek már speciálisabb oka van. Itt van nálunk Lipták Gábor író, művelődéstörténész huszonkét fotóalbuma és nagyon sok olyan kézirat, levél, amelyet az írók, költők Lipták Gábornak ajándékoztak. Valamint tíz vendégkönyvünk is van, amibe a Lipták-házban lakók írtak. A fényképek között lapozgatva nagyon sok nyári fotót találtunk. 1946-től nagyon sok író fordult meg itt, télen, tavasszal, ősszel és nyáron is.

Csaknem a teljes magyar irodalom?

Csaknem, vagyis sokan nem. Azért is tágítottam a kört, mert akik nem fordultak meg Lipták Gábor házában, azok megfordultak másutt a Balatonnál. Sokan jártak Szigligetre, például a pécsiek (a Jelenkor szerzői, mondjuk Weöres Sándor), vagy akik a Dunakanyarban laktak, például Karinthy Ferenc. Vas Istvánék inkább Szigligetre jártak. Volt egy olyan csoportja a magyar írótársadalomnak, akik nem fordultak meg Szigligeten, de meglepően sokan igen: Berda József, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Déry Tibor, Passuth László, de megfordult itt Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János is. Nemcsak írók, hanem színészek, tudósok, muzeológusok és képzőművészek.

Mindig izgalmasan és ötletesen kínálják a látnivalót.

Szerettük volna most is, hogy aki belép ide és nem élt még azokban az időkben, ő is érezzen meg egy Balaton-filinget. Amikor a látványt kitaláltuk, azt kértem a kollégáimtól, hogy a nyári kiállításon ne általában a vízpartot mutassuk be, hanem elsősorban a Balatont. Építettünk egy stéget, a stég mögött látunk egy vitorláshajót és a vitorlás mögött a kék eget és oda pici képeket helyeztünk el. Ezeken a képeken láthatjuk a korabeli Balatont. A stégen van két tárló, amelyekben írói relikviákat helyeztünk el. Sarkadi Imre például vitorlázott, és nálunk van a sortja. De itt látható Pilinszky János és Mészöly Miklós napszemüvege, Illyés Gyula tengerészsapkája. Sokszor viselte, és tudjuk, hogy több is volt neki, de ez különösen becses, mert Sütő András hagyatékából származik. Kiállítottunk egy nagyon szép sálat, amelyet Nemes Nagy Ágnes viselt.

Hány alkotót idéz meg ez a kiállítás?

Nagyjából százhetven képet láthatunk a három teremben, az íróképek közül százharmincat. Akik nagyon gyakran láthatók: Illyés Gyula, Németh László, Szabó Lőrinc, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Juhász Ferenc, Nagy László, Weöres Sándor.

Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása szeptember 16-ig tekinthető meg.

CÍMKÉK: